Registeren Inloggen

Zit er garantie op een net gekochte hond?

Meer mensen dan normaal nemen tijdens de coronapandemie een hond. Het leukst is om een puppy te kopen, maar wat als het hondje ziek blijkt? Zit er garantie op een huisdier? Saskia Ober, medewerkster van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG), legt uit wat uw rechten zijn.

Garantie

Volgens de wet zijn de regels voor verkoop en garantie bij een huisdier bijna hetzelfde als bij bijvoorbeeld een koelkast of ander niet levend product. De eerste zes maanden na aankoop heeft u garantie als er iets mis is. Maar er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten.

Afkomst

Let in de eerste plaats op waar u de hond koopt. Het consumentenrecht geldt alleen als de fokker bedrijfsmatig is. Koopt u uw hond van een particulier dan geldt die garantie niet.

Zieke pup

Merkt u dat uw hond ziek is, ga dan eerst naar uw dierenarts. Constateert de dierenarts dat er iets aan de hand is dat al aanwezig was op het moment dat u de hond kocht? Neem dan contact op met de verkoper om te kijken wat u kunt doen. Er zijn volgens het garantierecht 3 mogelijkheden. Of u geeft de hond terug en u krijgt uw geld terug,  of de verkoper ruilt de hond om voor een andere hond, of zij herstelt het gebrek.

Gouden tip

Uw recht halen bij een foute fokker is vaak heel lastig. Ook als u gelijk hebt. Let daarom goed op waar u uw hond vandaan haalt. Heb geduld met de lange wachtlijsten en gebruik eventueel de puppy checklist van het LICG. Hiermee kunt u bekijken of u bij een betrouwbaar adres koopt.

Lees ook

Wilt u na de coronacrisis met uw nieuwe pup op reis? Lees dan in dit artikel wat u moet regelen. Of gaat u met uw hond de sneeuw in? Lees dan hier hoe u hem kunt beschermen tegen de kou.

Geef een reactie