Registeren Inloggen

Mag uw werkgever uw vakantieaanvraag weigeren?

Een vakantie plannen en hiernaartoe leven is iets waar velen erg gelukkig van worden. Maar de pret kan al snel bederven wanneer uw werkgever uw vakantieaanvraag afkeurt. Maar mag dat eigenlijk wel?

Recht op vakantie

U heeft als werknemer het recht op wettelijke vakantiedagen. En deze kunt u maar beter op tijd gebruiken, want na het jaar waarin u die dagen heeft opgebouwd, heeft u officieel nog maar 6 maanden de tijd om die wettelijke dagen alsnog te op nemen. Maar of u deze ook op ieder moment kunt inzetten, dat is een ander verhaal. Want uw werkgever kan uw vakantieaanvraag afkeuren.

Goede reden

Hier moet uw werkgever dan wel een goede reden voor hebben. Uw vakantieaanvraag mag dus niet zomaar geweigerd worden. Zijn echter veel collega’s tegelijkertijd weg in dezelfde periode, of valt het werk volledig stil als u weg bent? Dan zijn dit gegronde redenen voor uw werkgever om uw aanvraag af te keuren. Uw werkgever mag namelijk uw aanvraag weigeren wanneer uw afwezigheid zorgt voor een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering.

Wat zegt de cao of arbeidsovereenkomst over vakantiedagen?

Ook mag uw werkgever uw vakantieaanvraag weigeren wanneer u niet genoeg vakantiedagen heeft opgebouwd of deze al heeft opgemaakt. Daarnaast is een afkeuring gegrond als er in de cao, of uw contract, beschreven staat dat u in een bepaalde periode niet weg mag, of juist in een bepaalde periode uw vakantiedagen moet opnemen.

Waar u eveneens goed op moet letten is hoeveel dagen u achtereen gesloten mag opnemen. Dit kan per arbeidsovereenkomst of cao verschillen. Zo moeten sommige werknemers een speciale aanvraag indienen wanneer zij langer dan 2 weken met vakantie willen.

Werkgever moet binnen zoveel tijd uw aanvraag goed- of afkeuren

Uiteraard is het het beste om vooraf te overleggen met uw werkgever over uw vakantieplannen.  Heeft u eenmaal schriftelijk een vakantieaanvraag ingediend, dan moet uw werkgever daar binnen 2 weken op reageren. Laat de werkgever niets van zich horen? Dan mag u er van uitgaan dat uw vakantieaanvraag is goedgekeurd. Gebruikt u voor de aanvraag bovenwettelijke vakantiedagen, vakantiedagen die u extra krijgt van uw werkgever, dan kan het zo zijn dat deze regel niet van toepassing is, omdat er in uw cao of arbeidsovereenkomst iets anders vermeld staat.

Vakantieaanvraag mag niet zomaar worden teruggetrokken

Is uw vakantieaanvraag eenmaal goedgekeurd, dan kan de werkgever die niet zomaar intrekken. U heeft immers de vakantie gepland en hier eventueel kosten voor gemaakt. Alleen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan een aanvraag eventueel worden teruggedraaid. Dit moet dan wel in overleg en uw werkgever moet dan eventuele kosten voor uw geboekte vakantie vergoeden.

Meer verdienen? Zo pakt u vragen om salarisverhoging slim aan

(Bron: FNV, AD, Unie.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie