Registeren Inloggen

Nederlander in het buitenland? Pas op voor verliezen nationaliteit

Per ongeluk de Nederlandse nationaliteit kwijtraken. Dat kan, en gebeurt vaker dan u denkt. Carole Overmaat woont al 15 jaar in Australië en schrijft elke maand een column over waar u op moet letten als u in het buitenland woont.

Nederlanderschap kwijt

“Het overkomt meerdere mensen dat ze zomaar hun Nederlanderschap kwijt raken.  Een kennis van me, Marije, verloor het automatisch aangezien ze in haar moeders paspoort bijgeschreven stond. Ze had twee nationaliteiten, en had blijkbaar zelf haar paspoort moeten aanvragen toen ze 18 werd.  Tom Ruys kreeg een oproep dat hij Australisch citizenship kon aanvragen en deed dat. Maar bij het verlengen van zijn Nederlands paspoort kreeg hij te horen dat hij vrijwillig een andere nationaliteit had aangenomen. Zijn Nederlanderschap was hij kwijt.

Consequenties

Het verlies van uw Nederlandse nationaliteit  heeft verschillende consequenties. Als u namelijk voor langere tijd weer terug zou willen naar Nederland dan kunt u er maar 90 dagen blijven. Dus als uw Nederlandse familie mantelzorger voor u wil zijn dan is er een probleem.

Gedoe met DigiD

Verder is het ingewikkeld als u met pensioen gaat en wilt inloggen bij het pensioenfonds. Dit gaat alleen met DigiD. Als u dit aanvraagt, vragen ze om het nummer van uw paspoort. Heeft u geen Nederlands paspoort, dan moet u naar Nederland reizen en het persoonlijk ophalen.

Vergeet ons niet

Ik werk voor de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) die wil zorgen dat de groep Nederlanders in het buitenland niet vergeten wordt. De laatste actie die we hebben gedaan met de stichting was een paginagrote advertentie plaatsen in het NRC handelsblad. Deze advertentie was tot stand gekomen door donaties van diezelfde Nederlanders in het buitenland die naar buiten wilde brengen dat ook zij hun Nederlanderschap (of dubbele nationaliteit) terug willen, omdat ze die verloren hebben. Want los van de praktische consequenties, ook al verhuist u naar de andere kant van de wereld, u blijft zich altijd een Nederlander voelen.”

Carole is sinds 2 jaar hoofdredacteur van de Nederlandse krant in Australië, de Dutch Courier, en zit in het bestuur van de stichting Nederlanders Buiten Nederland. Voor Meldpunt schrijft ze elke maand een column over waar u op moet letten als u in het buitenland woont. 

Geef een reactie