Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Onzekerheid over testament in angstige coronatijd

Notarissen zien een toename in testamentbesprekingen. In bange coronatijden vragen veel Nederlanders zich af of zij hun nalatenschap en levenstestament goed hebben geregeld. Maar is een testament voor iedereen wel nodig?

Ziek de nalatenschap regelen

Jan en Sharita Horyon leiden samen een familiebedrijf in asbestverwijdering met circa 30 medewerkers. Als Sharita (52) ernstig ziek wordt van het coronavirus, bedenkt Jan dat ook hij ziek kan worden en dat zij de nalatenschap rond hun bedrijf onvoldoende hebben geregeld. En wie gaat er zorgen voor hun kinderen en Sharita’s vader die in een mantelzorgwoning op hun terrein woont? En willen ze op de intensive care beademd worden, mocht dat nodig zijn en het IC-personeel die vraag stellen?

Testament bespreken via video

In allerijl wordt notaris Aniel Autar opgetrommeld. Hij is tevens woordvoerder van de EPN, de vereniging van notarissen gespecialiseerd in vermogens- en familierecht. De notaris regelt met spoed, via een videoverbinding, een testamentbespreking. Het document levert hij bij hun huis af en de doodzieke Sharita tekent het op haar bed, terwijl haar man dit om juridische redenen filmt. Daarna gaat Sharita per ambulance naar het ziekenhuis.

Heb ik het nodig?

In tijden dat de coronadood op de loer ligt, is het testament een actueel thema. Maar wie heeft zo’n testament echt nodig en voor wie regelt de wet de nalatenschap al in voldoende mate? In de televisie-uitzending van Meldpunt van 17 april leggen Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen en Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB hier meer over uit.

Rouwen in quarantaine

Ardi Wenneker (75) verliest haar man Henk (87), vermoedelijk aan corona. Omdat hij niet is getest maar wel alle coronasymptomen heeft, mag Ardi alleen in beschermende kleding bij haar man om afscheid te nemen. Na diens overlijden moet zij direct twee weken in quarantaine. De organisatie van de uitvaart en het rouwen doet zij alleen. Haar familie mag haar alleen op afstand bijstaan. Welke impact heeft dit op het rouwproces? Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, vertelt hierover in de studio.

Kijk de uitzending vrijdag 17 april om 19.20 op NPO2

Notarissen waarschuwen: denk op tijd aan uw testament

Geef een reactie