Registeren Inloggen

Schiphol komt met regeling voor consumenten die door lange wachtrijen vlucht hebben gemist

Na de uitzending van MAX vakantieman van 25 juli 2022, waarin MAX Ombudsman aankondigde samen met Els Doornhein van De Vos & Partners Advocaten een proefproces te starten tegen Schiphol, heeft Schiphol besloten om mensen die hun vlucht gemist hebben als gevolg van lange wachtrijen bij security tegemoet te komen. Dit is donderdagavond 11 augustus 2022 bekendgemaakt in een extra MAX vakantieman-nieuwsbulletin.

Vlucht gemist

Honderden mensen hebben hun vlucht gemist door de aanhoudende problemen op Schiphol. Ze meldden zich 4 uur van tevoren op de luchthaven, zoals Schiphol hen had geadviseerd. Toch hielp dat mensen niet om op tijd aan boord te gaan.

Samenwerking

Na de uitzending van MAX vakantieman reageerden niet alleen veel consumenten, maar ook rechtsbijstandsverzekeraars en de Consumentenbond meldden zich voor een samenwerking. Schiphol nam contact op met MAX Ombudsman, waarna er gesprekken werden gevoerd over de randvoorwaarden.

Vergoeden kosten

Met vereende krachten is er een regeling tot stand gekomen waaronder consumenten de kosten, die zij gemaakt hebben vanwege het missen van hun vlucht bij Schiphol, kunnen claimen. Mensen die hun vakantie in duigen zagen vallen, kunnen de kosten van de vlucht, gemiste onderdelen van hun reis of hotelovernachtingen vergoed krijgen. Ook als een pakketreis door het missen van de vlucht helemaal niet is doorgegaan, dan worden die kosten vergoed. Bijkomende kosten, zoals gemiste excursies, komen ook voor betaling in aanmerking. MAX Ombudsman heeft de regeling gezien en kan zich vinden in de inhoud.

Reacties

Directeur Dick Benschop van Schiphol zegt: “Het is natuurlijk heel vervelend dat mensen die zich, na twee jaar Covid, weer hadden verheugd op hun vakantie door de problemen bij security hun vlucht hebben gemist. Daarmee hebben ze hun vakantie of een deel van hun vakantie moeten missen. Ik vind dat we in deze bijzondere omstandigheid deze mensen niet tussen wal en schip moeten laten vallen. De uitzending van MAX en de vragen vanuit de Consumentenbond onderstreepten dit gevoel. Schiphol besloot om ze te benaderen om te bespreken hoe deze mensen tegemoet konden worden gekomen. Dat alles leidde tot de regeling die we nu presenteren.”

Jeanine Janssen van MAX Ombudsman: “Ik ben blij dat Schiphol haar verantwoordelijkheid neemt richting de consument. We zijn er trots op dat we met onze actie hebben kunnen bijdragen aan deze oplossing’. Het proefproces is nu van de baan, want mensen worden schadeloos gesteld.”

Jan Slagter, directeur Omroep MAX: MAX komt op voor de belangen van consumenten en zijn leden in het bijzonder. Dat is waar wij als omroep voor staan. Ook naar aanleiding van de problemen op Schiphol zijn we in actie gekomen en is, in goed overleg met alle betrokkenen, deze regeling tot stand gekomen. Ik ben trots op het resultaat.”

Claimen kosten

Mensen die hun claim bij Schiphol willen neerleggen, kunnen dat doen tot 30 september 2022. Het streven is om mensen binnen zes weken na aanmelding uitsluitsel te geven, zodat daarna binnen twee weken het geld kan worden uitbetaald. Kijk voor de exacte regeling en voor het indienen van de claim op MAXvakantieman.nl.

Mensen die zich bij MAX hebben gemeld met hun klacht krijgen maandag 15 augustus 2022 een brief met nadere informatie.

Geef een reactie