Registeren Inloggen

Videodeurbel ophangen? Hou rekening met deze privacyregels

Een videodeurbel kan uitkomst bieden. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat, ook wanneer u niet thuis bent. Maar u moet bij het gebruik wel rekening houden met de privacywetgeving. Wat deze precies zegt, en hoe u zich hieraan houdt, leest u in dit artikel.

Videodeurbel

Met een slimme deurbel, of videodeurbel, kunt u dus zien wie voor uw deur staat en aanbelt. Maar wat de camera precies in beeld brengt, en wat u met de beelden mag doen, daar zitten regels aan verbonden. Sterker nog, hierover gaat een specifieke wet: de privacywet. Houdt u zich hier niet aan? Dan kan er een melding worden gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en kunt u voor de rechter gedaagd worden.

Wat zegt de privacywet?

Volgens de privacywet mag u niet zomaar openbare ruimtes filmen. Dus ook niet uw straat door middel van een videodeurbel. Toch bent u niet altijd meteen in overtreding wanneer u dit wel doet. Uw situatie en doeleinden spelen namelijk ook een rol. Denk aan onderstaande dingen:

 • Waarom plaatst u een camera of videodeurbel?
 • Is de videodeurbel of camera hiervoor noodzakelijk?
 • Wat doet u met de beelden?
 • Hoelang bewaart u de beelden?
 • Zijn de beelden goed beveiligd?
 • Informeert u de gefilmde personen? Om gedoe te voorkomen, kunt u een sticker of bordje ophangen waarop staat dat er wordt gefilmd. Informeer daarnaast ook uw buren en leg uit waarom u een camera ophangt en wat er precies in beeld te zien is.

Is het niet nodig om de straat te filmen of mensen herkenbaar in beeld te brengen? Dan is het advies om dit dan ook niet te doen en de beelden niet te bewaren.

Wat mag de videodeurbel in beeld brengen?

Om misverstanden te voorkomen, kunt u de videodeurbel het beste alleen op uw eigen terrein richten en de beelden verwijderen. U moet volgens de wet uw best doen om zo min mogelijk de openbare weg of het huis van uw buren te filmen. Het is echter een ander verhaal wanneer u een gegronde reden heeft om de openbare ruimte te filmen. Bijvoorbeeld omdat uw auto, die op straat geparkeerd staat, steeds wordt beschadigd.

Let op welke videodeurbel u kiest

Om het uzelf makkelijker te maken, kunt u bij het kiezen van een videodeurbel letten op een aantal specificaties. Bekijk bijvoorbeeld welke privacyopties de deurbel heeft. Kan deze bepaalde delen in beeld zwart maken, zodat alleen uw eigen terrein zichtbaar is? Of kunt u de gezichten van mensen onherkenbaar maken? Daarnaast is het van belang waar de beelden worden opgeslagen: bij uzelf of de fabrikant? Let in het laatste geval goed op of de fabrikant in Europa gevestigd is, want die moeten dezelfde privacyregels hanteren als Nederland.

Hoelang mag u de beelden bewaren?

Wilt u gedoe rondom de privacywet voorkomen? Dan kunt u beter helemaal geen beelden bewaren en alleen live meekijken met de camera. Indien u er toch voor kiest om de beelden op te nemen, doet u er goed aan om de gemaakte video-opnames zo kort mogelijk bewaren. Verwijder deze bijvoorbeeld na 24 uur. Dit kunt u eventueel ook instellen, waardoor de videodeurbel dit automatisch doet. Deel overigens nooit zomaar uw opgenomen beelden op internet. Dit mag alleen als de gefilmde personen hier toestemming voor hebben gegeven. Heeft de deurbel een strafbaar feit gefilmd? Dan mag u de beelden delen met de politie wanneer u aangifte doet.

Wondere Wereld: Elles test een slimme deurbel

(Bron: Autoriteit Persoonsgegevens, Consumentenbond, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Beetje krom , je mag niets filmen geen mensen ook niet uw omgeving zoals tuin of straat maar owee als er iets gebeurt in uw straatje dan mag ineens alles wel en is u niet strafbaar .

   @magikookietszeggen
   Het is toegestaan ter beveiliging van je eigen huis en erf camera’s te hanteren, mits je dat duidelijk aankondigt aan bezoekers. Als je bij die beveiliging een klein stukje van de weg filmt, is ook dat toegestaan.

   Bovendien blijkt uit navraag bij Gemeente én Politie dat camerabeelden essentieel kunnen zijn voor strafzaken.
   De aanpak van camera’s heeft geen prioriteit.

   Ook rechters staan tegenwoordig anders in de aanpak van camerabeelden die ook een stukje van de openbare weg opnemen.
   Let wel: “een stukje”.

   Ja, ik heb camera’s en een deurbelcamera.

  Wij hebben ons huis goed beveiligd; goede sloten, in- en externe beveiligingscamera’s, deurbelcamera en een beveiligingssysteem.
  Netjes binnen de regels allemaal.
  En natuurlijk zijn er figuren die er op tegen zijn: zoals enkele bewoners tegenover in het appartementencomplex.

  Staat vanmiddag de recherche op de stoep i.v.m. een poging plegen vuurwerkaanslag o.i.d. tegenover ons huis (=appartementencomplex).
  ‘Camerabeelden (van beveiligingscamera’s en deurbelcamera) graag?!?!’
  Wtf dan is het dus niet erg dat wij camera’s hebben, bewoners van het appartementencomplex?

  Heb gelijk even gevraagd naar hetgeen hier in het artikel staat geschreven.
  Dat heeft dus geen prioriteit: wel prioriteit heeft het opvragen van de camerabeelden op strafbare feiten op te lossen.

  By the way; de beelden komen niet ver en we konden de recherche niet helpen (al waren ze er binnen 24 uur).

  Om de openbare weg te filmen, is meestal een vergunning van de gemeente nodig, en die informatie mis ik hier.