Registeren Inloggen

Waarom betaal ik zoveel toeristenbelasting?

U rekent af na een overnachting in een hotel en betaalt meer dan u verwacht had. De kamerprijs, maar ook toeristenbelasting die wel erg hoog uitvalt. Waarom is de toeristenbelasting in de ene gemeente hoger dan de andere? En mogen hotels het bedrag zelf bepalen?

Wanneer betaal ik toeristenbelasting?

Als u ergens overnacht kan het zijn dat u naast kosten voor de overnachting, ook toeristenbelasting betaalt. Dit betaalt u per persoon per nacht. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld door de gemeente waar u verblijft. En verblijf kan zijn in een hotel, pension, caravan of bungalow. Of een dagverblijf op het water binnen de gemeente of op het grondgebied van de gemeente, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Als u verblijft in de gemeente waar u staat ingeschreven, betaalt u dit niet.

Hoe hoog is de toeristenbelasting?

De tarieven verschillen nogal omdat de gemeentes dit zelf mogen bepalen. Maar gemiddeld betaalt u 1,82 euro per persoon per nacht. De duurste gemeente, zelfs in Europa, is Amsterdam. In de hoofdstad betaalt u gemiddeld 10,80 euro toeristenbelasting per persoon per nacht, bovenop de hotelprijs. Ook Rotterdam en Zaanstad zijn duur, beiden meer dan 7 euro per persoon per nacht. De goedkoopste gemeente waar toeristenbelasting geheven wordt is het Gelderse Olst-Wijhe, daar betaalt u 0,50 euro per persoon per nacht.

Bedrag toeristenbelasting is te hoog

Soms gebeurt het dat u een bedrag moet afrekenen dat hoger is dan de toeristenbelasting die geldt in die gemeente. Vaak wordt dit omschreven als belasting en servicekosten. Dit mag niet. Het moet voor u helder zijn wat u betaalt voor de overnachting. Daarbovenop betaalt u toeristenbelasting, maar die mag men niet met eigen kosten ophogen.

Dit bevestigt de Autoriteit Consument en Markt. “Kosten in rekening brengen onder de noemer belasting, terwijl dit geen belasting is, is verboden en een vorm van misleiding. De hoogte van belasting wordt door de overheid vastgesteld en niet door de markt.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten is het een doorn in het oog dat dit toch gebeurt. “Als er extra kosten zijn, dan moet men dit verwerken in de kamerprijs en niet toevoegen aan de toeristenbelasting. De toerist moet van tevoren weten waar hij aan toe is.” De Consumentenbond herkent dit probleem. “Alleen als kosten duidelijk gespecificeerd worden voordat de consument boekt, kan die de prijzen goed vergelijken.”

Liever geen belasting betalen?

In 54 gemeenten, waaronder Amersfoort en Hilversum betaalt u helemaal geen toeristenbelasting. Gemeenten zijn namelijk vrij om te bepalen of ze het heffen en hoe zij het tarief berekenen. Dat kan zijn via een vast bedrag per verblijf of een percentage van de overnachtingsprijs. Kijkt u dus van tevoren op de site van de gemeente of en zo ja, hoeveel toeristenbelasting er geheven wordt.

Waarom bestaat toeristenbelasting?

Jaarlijks ontvangen gemeenten van het Rijk geld per inwoner. Daarvan moet de gemeente allerlei voorzieningen regelen en diensten uitvoeren. Maar als er veel toeristen verblijven in een gemeente, dan komen er ook meer kosten bij zoals voor het schoonhouden van strand en straten. Ook is er meer onderhoud nodig aan straatmeubilair. Denk bijvoorbeeld aan bankjes die geverfd of vervangen moeten worden. De extra kosten kunnen gemeenten betalen vanuit de inkomsten uit de toeristenbelasting. Ruim 80 procent van de Nederlandse gemeenten kent toeristenbelasting. De toeristenbelasting geldt ook voor zakelijk bezoek aan een dorp of stad.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Met de AH/ticket deals actie i.s.m. Roompot willen wij naar Roompotpark Egmond aan Zee. Die plaats rekent € 1,88 toeristenbelasting. Maar bij de boeking wordt een hoger bedrag als toeristenbelasting – verplicht!- opgevoerd.
    Hoe kan ik daar – bij boeking – bezwaar tegen maken??

    Anno 2023 wordt er door hotels nog steeds gerommeld met de toeristenbelasting door deze zelfs te verdubbelen.
    De moraal: de hotels blijven hun zakken vullen door veelteveel teoristenbelasting te rekenen en dit bedrag in hun eigen zak te stoppen.
    Eigenlijk zijn het gewoon ordinaire dieven