Registeren Inloggen

Ga zorgvuldig om met opladers en accu’s. Zo voorkomt u brandgevaar

Opladers van elektrische apparaten zoals smartphones en tablets kunnen behoorlijk brandgevaarlijk zijn. Ze raken namelijk snel oververhit. En kortsluiting ligt bij elk apparaat met een snoer sowieso op de loer. Het is daarom altijd uitkijken geblazen. Ook uw smartphone zelf kan in brand vliegen, al zal dat niet zo gauw gebeuren. We geven u enkele tips om brandgevaar te voorkomen.

Brand is vaak te vermijden

Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt de helft van het aantal woningbranden veroorzaakt door elektrische apparaten. De Stichting Salvage, die eerste hulp biedt namens deze verzekeraars, preciseert deze cijfers nader: 20 procent van branden in huis komt door kortsluiting in apparaten. Veel van deze branden zijn zelf te vermijden.

Nummer 1 onder de brandgevaarlijke apparaten is de wasdroger. Alles draait daar om warmte en droogte, dus de kans op oververhitting is daarbij het grootst. Onlangs nog vloog een Spaanse wasserette de lucht in omdat een wasdroger ontplofte, waarin een navulflesje aanstekervloeistof was achtergebleven in een broek in de machine. Natuurlijk was dit bizarre voorval wat ze noemen een freak accident. Maar toch laat het zien hoe snel het mis kan gaan… Opletten dus, ook bij opladers.

Waar schuilt het gevaar van opladers in?

Een telefoonlader of charger lijkt zo’n onschuldig dingetje. Maar feitelijk is alles met een snoer eraan gevaarlijk. Apparaten waar stroom doorheen gaat, worden altijd een beetje warm. Raken ze oververhit, dan ontstaat er kortsluiting. Binnen de kortste keren kan uw huis dan in lichterlaaie staan.

Laad uw telefoon overdag

We zijn er aan gewend geraakt om ’s nachts onze mobieltjes op te laden. Dat lijkt heel handig, maar is tamelijk gevaarlijk, want u bent in slaap als er brand uitbreekt. De sinds 2022 verplichte rookmelders kunnen u wel waarschuwen. Maar zelfs dan is het beter om overdag te laden.

Leg lader niet op of onder iets brandbaars

Voor een ding dat kennelijk vlam kan vatten is het beter om het dan maar niet op of onder iets te leggen dat brandbaar is. Denk daarbij aan een krant, tafelkleed of servet.

Haal na laden de lader uit het stopcontact

Haal ongebruikte opladers uit het stopcontact, waarschuwt de brandweer. Vergeten opladers zijn brandgevaarlijk. Even van het stroomnet afhalen verlengt ook de levensduur ervan. Zorg ervoor dat u niet langer laadt dan nodig. Dat heet ‘overladen’. Oververhitting ligt dan op de loer. Laat de lader eerst afkoelen. Leg hem desnoods in de tuin of in het geval van een flat op het balkon op de tegels.

Gebruik alleen de originele lader

Gebruik de juiste lader, dus die ene die bij het apparaat hoort, want dan klopt de stroomspanning altijd. Bij merkloze laders heeft u niet de zekerheid dat ze veilig zijn. Goedkoop is duurkoop. Liever iets meer uitgeven, als dat een brand voorkomen kan.

Laad nooit in de volle zon

Laad ook niet in de volle zon. Uw telefoon zelf kan er ook niet tegen. Boven de 35 graden Celsius functioneert deze eigenlijk niet meer. Er zal snel een waarschuwing op het schermpje verschijnen.

Kunnen telefoons in brand vliegen?

Het zal niet zo snel gebeuren, maar telefoons kunnen ook vlam vatten. Dat kan als u het toestel tijdens het opladen onder uw hoofdkussen laat liggen. Zo kan de hitte geen kant meer op. Ook telefoonhoesjes kunnen voor risicovolle opwarming zorgen. Hetzelfde is het geval bij laptops in bed. Op uw dekbed kan het apparaat zijn warmte niet kwijt.

Telefoonbatterijen en laptopaccu’s houden heel veel energie vast. Dat maakt deze lithium-ion batterijen of li-on batterijen heel explosief. De energiedichtheid komt zelfs in de buurt van die van springstof TNT. Ook zijn er gevallen bekend van fietsaccu’s die bij het opladen in huis in brand vlogen. Daarbij komen ook nog eens giftige gassen vrij. Die wilt u echt niet inademen. Wie de vlammen niet geblust krijgt met water, poeder en schuim, moet onmiddellijk 1-1-2 bellen

Laad ongebruikte accu’s eens in de 3 maanden op

Wie accu-houdende appratuur niet gebruikt, maar ook weer niet voorgoed links laat liggen, doet er goed aan om toch eens in de 3 maanden de batterij op te laden. Zo blijft die bruikbaar.

Laat uw accu’s onderhouden door experts

Ga nooit zelf zitten prutsen aan accu’s of batterijen. De kans op kortsluiting neemt dan alleen maar toe. Roep de hulp in van professionals, want die weten wat ze doen.

Verschillende typen accu’s veilig bewaren en onderhouden

(Bron: Archief, De Volkskrant, Brandweer, Feniksgroup, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] Ga zorgvuldig om met opladers en accu’s. Zo voorkomt u brandgevaar […]