Registeren Inloggen

Een woningbrand: wat moet u weten en hoe moet u handelen?

Een woningbrand is voor velen hun grootste nachtmerrie. Er is een reƫle kans dat er brand in huis ontstaat. Het is dus belangrijk om enige voorbereidingen te treffen voor als het u ooit overkomt. Maar wat kunt u allemaal doen?

Woningbrand

Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken, maar woningbranden kunt u niet altijd voorkomen. Er zijn echter wel dingen die u kunt doen om de kans hierop te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van elektrische apparaten wanneer u ze niet gebruikt, de gasaansluiting regelmatig controleren en de droger schoon en stofvrij houden. Toch bestaat er altijd een risico. Daarom is het belangrijk om enige voorbereidingen te treffen voor als het moment daar is, om uzelf en anderen in veiligheid te brengen. Maar hoe pakt u dat aan?

Rookmelders, branddeken en brandblusser

Om te beginnen is het van levensbelang dat er op elke verdieping en het liefst in elke ruimte een functionerende rookmelder aanwezig is. Dit is niet enkel een advies, maar sinds 1 juli 2022 is het zelfs wettelijk verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben. Op de site Rookmelders.nl kunt u aan de hand van een korte test te weten komen hoeveel brandmelders het beste is voor bij u in huis. Daarnaast is het belangrijk om een brandblusser en branddeken (of blusdeken) in huis te hebben. Deze kunt u gebruiken om kleine, beginnende branden mee te doven.

Vluchtroutes

Ook is het belangrijk om vluchtroutes te verkennen in en rondom uw woning. Waar kunt u naartoe wanneer er brand uitbreekt? Zorg ervoor dat ook uw huisgenoten de vluchtroutes kennen. Om zeker te weten dat u een uitweg vindt, kunt u het beste een aantal keer oefenen met een blinddoek. Wanneer er brand ontstaat is er namelijk binnen een mum van tijd rook die u het zicht ontneemt. Bedenk ook alternatieve routes, bijvoorbeeld via ramen, voor wanneer de voordeur niet meer te bereiken is. Een vluchtladder biedt extra mogelijkheden. Zeker als u in een appartementencomplex of flat woont waar geen of beperkt brandtrappen aanwezig zijn. Houd de vluchtroutes te allen tijde vrij van spullen, zodat u niet struikelt.

Wie neemt wie mee?

Wonen er kwetsbaren, kinderen of huisdieren bij u thuis? Spreek dan af wie de huisdieren meeneemt, en wie de kinderen. Zo ontstaat er geen verwarring op het cruciale moment. Gemiddeld heeft u slechts 3 minuten om weg te komen. Snel handelen is daarom essentieel. En spreek tot slot een verzamelplaats af, zodat u het gelijk weet wanneer iemand mist.

Sleutels

Bent u altijd uw sleutels kwijt? Zorg er dan vanaf nu voor dat u deze op een vaste plek heeft liggen. Het liefst dichtbij de voordeur. Zo kunt u zo snel mogelijk de deur openen om naar buiten te vluchten. Ze in het slot laten zitten kan ook, maar dit is niet geheel inbraak-proof.

Oefenen

Om zeker te weten dat u en uw huisgenoten goed voorbereid zijn, is het zeer aan te raden eens te oefenen. Doe alsof er brand is en probeer zo snel mogelijk via de afgesproken vluchtroutes buiten te komen. Probeer dit ook geblinddoekt. Als u de tijd bijhoudt, ziet u meteen hoelang u er over doet. U kunt naast een fysieke brandoefening ook eens digitaal oefenen met het landelijke vluchtplan.

Hoe zit het met spullen?

Het is heel begrijpelijk dat u dierbare spullen wilt redden wanneer er brand uitbreekt. Toch raadt de brandweer af dit te doen. Het scheelt u kostbare tijd. Bovendien bent u ook nog eens minder mobiel wanneer u spullen vastheeft. Sluit daarom een goede inboedelverzekering af. U krijgt er misschien niet de identieke spullen mee terug, maar ze worden dan wel vergoed.

Wat (absoluut niet) te doen bij brand?

Is er brand uitgebroken? Probeer dan rustig te blijven, hoe moeilijk dit ook is. Het is van levensbelang dat u goed nadenkt over uw vervolgstappen. Open bijvoorbeeld nooit zomaar een deur. Als de brand zich in de ruimte hierachter bevindt, ontstaat er namelijk een steekvlam. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Controleer daarom vooraf goed of deurklinken heet aanvoelen. Is dit het geval, open de deur dan niet. Houd ook ramen gesloten. En sluit alle ramen en deuren tijdens uw weg naar buiten.

Zijn uw vluchtroutes geblokkeerd? Verplaats uzelf dan (indien mogelijk) naar een balkon of kamer aan de straatkant en leg een (nat) laken of kleed tegen de onderkant van de deur. Zo kunt u de rook enigszins tegenhouden. Pas daarna kunt u de ramen of balkondeuren openen om om hulp te roepen, de vluchtladder te gebruiken en 112 te bellen.

(Bron: Brandweer Nederland, Veiligheidsregio, Interpolis, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] dit artikel gaan we uitgebreid in op wat u moet weten over woningbranden en wat u zelf kunt doen ter […]