Registeren Inloggen

Huis brandveilig maken: dit kunt u doen

U hoopt er natuurlijk nooit mee te maken te krijgen, maar u kunt uzelf en het huis er beter wel op voorbereiden: een woningbrand. Maar wat kunt u doen en moet u in huis hebben voor een brandveilige woning?

Brandveilig huis

Een brandveilig huis is van belang. Woningbranden komen namelijk nog veel voor. De brandweer krijgt zelfs duizenden meldingen op jaarbasis. Als u enige voorbereiding treft om uw huis brandveilig te maken, kunt u ernstige gevolgen voor de woning of uzelf en uw huisgenoten voorkomen of verminderen. Wat u daarvoor kunt doen, zetten wij hieronder op een rij.

Rookmelders

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat u rookmelders in huis heeft hangen. Sinds 1 juli 2022 is dit zelfs wettelijk verplicht. Bij de meeste branden zijn er niet meteen grote vlammen, maar smeult het vuur. Hierdoor ontstaat giftige rook. Slaapt u? Dan is het hoogstwaarschijnlijk dat u hier niets van merkt, maar wel buiten bewustzijn kunt raken door de rook. Plaats daarom het liefst in elke ruimte een rookmelder, zodat deze op tijd op elke plek afgaat. En anders in ieder geval op elke verdieping. Controleer de melders ook regelmatig en maak ze eens in de zoveel tijd schoon. Op die manier weet u zeker dat ze werken.

Branddekens

Een beginnende brand kunt u zelf blussen, mits dit veilig is en de brand niet groter is dan een voetbal. Dat kan onder andere met een branddeken (ook wel blusdeken genoemd). Zorg ervoor dat ook deze op iedere verdieping van de woning aanwezig is. En op een logische plek, bijvoorbeeld in de keuken waar vlam in de pan geregeld voor branden zorgt. Let goed op dat u bij het blussen niet in de rook staat, want rook inademen is levensgevaarlijk. En blus alleen als u zeker weet dat u de ruimte makkelijk kunt verlaten.

Brandblusser

Naast een branddeken is een brandblusser van belang. Zeker als u zelf een beginnende brand wilt blussen. Leg ook deze op een logische en toegankelijke plek.

Fireblocker wasmachine en droger

Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, veel stof in de machines, overbelasting of ouderdom. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van uw droger of wasmachine. Dit apparaat geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.

Check, check, dubbelcheck

Naast bovenstaande zaken is het verstandig om eens in de zoveel tijd een aantal dingen te checken voor een brandveilig huis. Is de gasslang bijvoorbeeld nog in goede staat? En is de meterkast vrij van brandbare materialen en zijn alle zekeringen in orde? Laat ook jaarlijks de cv-ketel controleren. Door een slechte verbranding kan er namelijk koolmonoxide ontstaan. Dit is een zeer gevaarlijk gas dat u niet ruikt, proeft en ziet. Vanaf 1 april 2023 is een CO-vrij-certificaat verplicht. Laat het onderhoud en eventuele reparaties echter wel over aan erkende bedrijven. Zelf klussen of sleutelen aan ketels of boilers mag sinds 1 april 2023 namelijk niet meer.

Doe de hele checklist voor een brandveilig huis

Kunt u niet achter elk van deze punten een vinkje zetten? Of twijfelt u nog steeds of uw huis brandveilig is? Er zijn nog veel meer dingen waar u op kunt letten bij het brandveilig maken van uw woning. Doe de volledige check op de website van Brandweer Nederland.

Energie besparen? Doe deze gevaarlijke dingen niet

(Bron: Archief, Brandweer Nederland, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] maar woningbranden kunt u niet altijd voorkomen. Er zijn echter wel dingen die u kunt doen om de kans hierop te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van elektrische apparaten wanneer u ze niet gebruikt, de […]