Registeren Inloggen

Inbraak lukt steeds vaker: maar in welke regio loopt u het grootste risico?

Inbrekers kunnen steeds vaker succesvol een woning binnendringen en buit maken. In 2023 slaagden maar liefst 76,5 procent van de inbraakpogingen. In sommige regio’s is het risico echter groter dan in andere.

Veel inbraak

De cijfers zijn afkomstig uit de Woninginbraken Index van Independer. Deze is gemaakt op basis van een analyse van 97.218 inbraakincidenten die plaatsvonden tussen 2020 en 2023. Feestdagen, zoals de kerstdagen, Nieuwjaar en Pasen, zijn geliefd onder inbrekers, dan zijn immers veel mensen van huis. Opvallend genoeg blijken ook donderdagen populair, want op deze dag hebben inbrekers volgens de index het meeste succes.

In welke regio’s de meeste inbraken?

Misschien vermoedt u dat de meeste succesvolle inbraken vooral in de grote steden plaatsvinden. Maar dit klopt niet. Hieronder ziet u de cijfers:

  • Maashorst (Noord-Brabant): 90% van de inbraken succesvol
  • Zutphen (Gelderland): 88,5% van de inbraken succesvol
  • Tilburg (Noord-Brabant): 85,8% van de inbraken succesvol
  • Groningen stad (Groningen): 85,7% van de inbraken succesvol
  • Nijmegen (Gelderland): 85,4% van de inbraken succesvol
  • Oosterhout (Noord-Brabant): 85% van de inbraken succesvol
  • Voorschoten (Zuid-Holland): 84,7% van de inbraken succesvol
  • Heemstede (Noord-Holland): 84,2% van de inbraken succesvol
  • Barneveld (Gelderland): 83,9% van de inbraken succesvol
  • Almelo (Overijssel): 83,8% van de inbraken succesvol

Op provinciaal niveau blijkt opvallend genoeg dat inbrekers in 2023 vooral in Groningen succes hadden. Daar lukte het in ruim 82 procent van de gevallen om een woning binnen te komen. Overijssel (79,9 procent) en Friesland (79,4 procent) volgen op de voet.

Wat voor gevolgen heeft dit voor u?

Uiteraard is het verstandig om maatregelen te treffen om inbraak te voorkomen, ongeacht waar u woont. Hoe u de kans op inbraak kunt verkleinen en hoe u het inbrekers moeilijker kunt maken, leest u in dit artikel. Daarnaast zou een hoger risico op inbraak op den duur invloed kunnen hebben op de hoogte van uw verzekeringspremie. “Op korte termijn zal een inbraak geen gevolg hebben voor jouw premie. Maar als er langdurig relatief meer wordt ingebroken in jouw postcodegebied, dan zullen de premies daar wel gaan stijgen”, aldus Michel Ypma van Independer.

Wilt u meer weten over inbraak en wat u hiertegen kunt doen? Hier vindt u al onze achtergrondartikelen.

(Bron: Independer, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie