Registeren Inloggen

Inbraak op de loer tijdens de feestdagen: hoe zorgt u ervoor dat inbrekers uw huis overslaan?

De feestdagen zijn een ideaal moment voor inbrekers om toe te slaan. Het is immers lang donker, en de meeste mensen gaan de deur uit om met hun naasten de dagen door te brengen. Hoe zorgt u ervoor dat inbrekers uw huis niet uitkiezen?

Impact inbraak groot

Wanneer een inbreker uw huis overhoop heeft gehaald en (emotioneel) waardevolle spullen heeft meegenomen, dan is niet alleen de materiele schade groot maar lijdt ook uw mentale toestand daaronder. Er is immers iemand met foute bedoelingen bij u thuis geweest. En met de feestdagen is dit misschien wel het laatste waar u over na wilt denken. Om ervoor te zorgen dat u niet in zo’n nare situatie terechtkomt, kunt u maatregelen treffen om de inbraakkans te verkleinen.

Bewoonde indruk

Een open deur: doe niet alle lichten uit wanneer u van huis gaat tijdens kerst en de jaarwisseling. Op die manier is namelijk meteen duidelijk dat er niemand thuis is, en is uw woning de ideale prooi. Wek daarom de indruk dat er iemand thuis is. Laat de kerstboomverlichting aan en lampen en eventueel uw tv middels een tijdschakelaar. Tuinverlichting aan laten staan kan zeker geen kwaad en u kunt ook (niet al te hard) de radio aanlaten.

Verstop kostbare dingen

Een iPad of laptop vlak voor het raam laten liggen is voor inbrekers een ware uitnodiging. Leg daarom waardevolle spullen uit het zicht of verstop deze zelfs helemaal.

Goede sloten

Uiteraard is het van belang dat u ramen en deuren sluit voordat u van huis weggaat. Maar ook goede sloten zijn essentieel. Normale sloten krijgen inbrekers namelijk binnen een mum van tijd open. De politie raadt daarom aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze consequent te gebruiken. Kies voor beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is en het SKG keurmerk heeft. Anders kunnen inbrekers met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken om daarna de deur gemakkelijk te openen.

Een goede buur…

Vraag uw buren een oogje in het zeil te houden. Zeker als u wat langer van huis bent. Wellicht kunnen zij de post weghalen en wat dingen in huis verplaatsen zodat er een bewoonde indruk wordt gewekt. Vraag hen ook of ze willen controleren of er takjes onder de deurmat liggen, die inbrekers neerleggen om te controleren of u thuis bent. Welke trucs ze nog meer gebruiken, leest u hier.

Sociale media

Met al die gezelligheid is het begrijpelijk dat u dit wilt delen met de wereld. Wees u er echter wel van bewust dat ook inbrekers op sociale media actief zijn en zo de conclusie kunnen trekken dat u niet thuis bent.

Meer tips?

Gaat u voor een langere tijd weg, op wintersport bijvoorbeeld? In dit artikel geven we nog meer tips over het verkleinen van de inbraakkans wanneer u op vakantie bent. Wilt u weten wat u moet doen wanneer er bij u is ingebroken? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

10 tips om autodiefstal of auto-inbraak te voorkomen

(Bron: Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] u woont. Hoe u de kans op inbraak kunt verkleinen en hoe u het inbrekers moeilijker kunt maken, leest u in dit artikel. Daarnaast zou een hoger risico op inbraak op den duur invloed kunnen hebben op de hoogte van uw […]