Registeren Inloggen

Kleiner gaan wonen? Dit moet u weten

Wellicht woont u op dit moment in een eengezinswoning en denkt u na over de toekomst. Wat als die trappen moeilijker worden? Hoe gaat u die enorme achtertuin bijhouden? Zou het niet leuk zijn als die lege kamers opgevuld worden door een jong gezin met kinderen? Allemaal hele relevante vragen. Toch lijkt het nog niet zo makkelijk om iets te vinden dat naar wens is.

Waar we het hier wel en niet over hebben

We hebben het hier over gezonde mensen in de 50 of 60, die kleiner willen gaan wonen. Het gaat hier niet om een veelvuldig, ook door Meldpunt aangekaart probleem van huisvesting in de ouderenzorg. Dan staat het tekort aan bijvoorbeeld verpleeghuisplekken voor kwetsbare ouderen centraal. Daarover gaat bijvoorbeeld ook Thuiswonen, aflevering 1 van de podcast De Toekomst Is Grijs. Maar nogmaals: deze specifieke problematiek op de woningmarkt is iets anders dan waar we in dit artikel op doelen.

Nog zin om te verhuizen?

Alvorens op het thema kleiner gaan wonen verder in te gaan: het is niet gezegd dat iedereen dat wil. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uit 2023 komt naar voren dat lang niet alle ouderen nog zin hebben om te verhuizen. Velen blijven het liefst zo lang mogelijk wonen in hun huidige huis en doen daar nog eventuele aanpassingen. Ze willen pas verhuizen als het écht niet anders meer kan.

Daarnaast spelen er nog gevoelskwesties mee. Verhuizen brengt veel meer met zich mee dan simpelweg het wisselen van woning. U laat een huis achter waar u wellicht kinderen heeft grootgebracht, de plek is al helemaal ingericht naar wens en er zijn veel herinneringen gemaakt. Het is soms lastig om dat allemaal achter te laten.

Wat levert het op om kleiner te gaan wonen?

Oudere huishoudens willen relatief vaak kleiner wonen zegt een onderzoek van het CBS uit 2018. Natuurlijk wilt u voordelen ervaren wanneer u naar een kleinere woning verhuist. Een kleiner huis brengt voor de hand liggende voordelen met zich mee zoals: minder schoonmaken, minder onderhoud. Daarnaast hebben nieuwbouwappartementen vaak een goed energielabel waardoor u minder hoeft te stoken en minder kwijt bent aan uw energierekening. Ook is gebleken dat mensen makkelijker kunnen aarden op een nieuwe plek als zij zich nog vitaal voelen. Dan heeft men nog energie om nieuwe connecties te leggen en de buurt eigen te maken.

Start het gesprek over kleiner gaan wonen

Meer dan 80 procent van de mensen denkt niet of nauwelijks na over hoe zij in de toekomst willen gaan wonen, laat staan over kleiner gaan wonen. Toch is het belangrijk om hierover na te gaan denken om u voor te bereiden op de toekomst. Bespreek uw wensen en mogelijkheden met uw partner of andere naasten. Wat is voor u belangrijk in een woning? Zou u nog een kleine tuin willen of het liefst een appartement met balkon? Wilt u dichtbij faciliteiten zoals de supermarkt en het openbaar vervoer? Het zijn allemaal belangrijke punten om af te wegen.

In de uitzending van Meldpunt van 24 mei 2024 komen al deze afwegingen aan de orde.

(Bron: Achmea, ABN Amro, CBS, EIB, WoonZorg Nederland. Foto: MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Uitzending over kleiner wonen, de man van Woonzorg Nederland had t over aanpassen van toewijzing. Nu heeft Woonzorg Nederland in ons dorp de senioren woningen. Nu huur ik van de woningstichting patrimonium dus niet van dezelfde verhuurder. We waren wel doorstromers maar omdat m’n man nog wat bijverdient, hebben we een te hoog inkomen. We laten een ruim 1-gezinswoning achter en het app waar we naar toe wilden, geven ze liever aan mensen die huurtoeslag krijgen. Dit is echt de wereld op z’n kop.

    Zou het niet leuk zijn als die lege kamers opgevuld worden door een jong gezin met kinderen?
    Nee dat is helemaal niet leuk! Gaan we nu zelfs hier ouderen een beetje hersenspoelen dat ze hun grote woning moeten afstaan aan jonge gezinnen?

    Die ouderen hebben toen ze nog jong waren op 3 hoog achter gezeten, en zijn langzaam opgekropen.
    Laat die jeugd maar eens een beetje wat doen om vooruit te komen ipv ouderen uit hun woning te jagen!