Registeren Inloggen

Deze trucs gebruiken inbrekers om te controleren of u thuis bent

Er is altijd een risico, maar zeker in de zomermaanden is het oppassen geblazen met inbrekers die hun slag slaan in tijdelijk onbewoonde huizen. En om te controleren of u thuis bent, gebruiken ze een aantal geniepige trucs. 

Inbrekers gebruiken trucs

Inbraak terwijl de bewoners thuis zijn komt zeker voor, maar leegstaande huizen zijn gemakkelijker om ongemerkt binnen te komen. Hierom proberen inbrekers regelmatig te achterhalen of iemand wel of niet thuis is, door middel van verschillende, simpele, trucs. Welke dit zijn, zetten we hieronder op een rij. Gaat u zelf weg, maar wilt u toch een bewoonde indruk achterlaten? Dan kunt u in dit artikel lezen hoe u dat het beste kunt doen.

Nieuwe truc van inbrekers

In de zomer van 2023 is er een vrij nieuwe truc die inbrekers inzetten: tuinaarde voor uw deur strooien. Wordt de aarde niet opgeruimd, dan kunnen de inbrekers aan de liggende aarde herkennen dat u niet thuis bent.

Controleer ook even onder uw deurmat of hier iets onder ligt. Soms wordt hieronder namelijk een takje of een ander breekbaar voorwerp neergelegd om te checken of dit kapot is doordat er iemand op de deurmat heeft gestaan om binnen te komen.

Takje of papier

Let eveneens goed op bij uw voordeur, want er zou zomaar een takje tegenaan kunnen staan. Op deze manier proberen inbrekers erachter te komen of de deur wordt gebruikt en er dus iemand thuis is. Een andere methode waarop ze dit proberen te achterhalen is door een stukje papier tussen de deur te schuiven. Wanneer de deur wordt geopend, valt dit naar beneden. Anders blijft het zitten.

Cocktailprikkers of plastic in sleutelgat

Controleer ook het sleutelgat. Hier worden nog weleens cocktailprikkers of stukjes plastic in gestopt. Zit dit erin, dan kunt u de deur vrijwel niet openmaken, omdat u de sleutel niet kunt omdraaien. U moet de cocktailprikker of het plastic er dus eerst uithalen. Zit dit er na een tijdje nog in, dan weten inbrekers dat ze hun slag kunnen slaan.

Plakband

Door uw deurbel of sleutelgat af te plakken met bijvoorbeeld plakband, kan een inbreker vrij snel te weten komen of u regelmatig thuis komt. Zit er namelijk plakband over de deurbel heen geplakt, dan blijft de bel lang afgaan. Komt u niet buiten kijken waar dit door komt, en haalt u het plakband er niet af, dan is het vrij duidelijk dat het huis (tijdelijk) onbewoond is.

Ziet u plakband voor het sleutelgat of op de deurbel? Haal dit er dan niet meteen zelf af, maar bel eerst de politie. Er kunnen namelijk vingerafdrukken op het plakband zitten die van waarde kunnen zijn voor de politie om de identiteit van de inbreker(s) te achterhalen.

Pakketje ergens anders laten bezorgen

Door een briefje op te hangen met het verzoek aan de postbode om een pakketje op een specifieke plek in de tuin, schuur of ergens anders rondom de woning neer te leggen, kunnen inbrekers zien of u thuis komt. Blijft het briefje of het pakketje liggen op de specifieke plek, dan komen de inbrekers in actie.

Bent u niet thuis, laat uw omgeving dan weten dat u een pakketje verwacht en vraag hen hiernaar uit te kijken. Of spreek met de bezorgdienst af dat de pakketjes bij uw buren bezorgd kunnen worden.

Post

Ook opstapelende post voor de deur of in de brievenbus kan een teken zijn voor inbrekers dat u weg van huis bent. Met een simpele foto, die ze maken door hun smartphone in uw brievenbus te hangen, komen inbrekers hier snel genoeg achter. Vraag daarom de buren om de post voor u te verzamelen en ergens anders, uit het zicht, in het huis neer te leggen.

Meer weten over wat u kunt doen tegen inbraak?

Wilt u meer weten over inbraak en wat u hiertegen kan doen? Meldpunt bericht hier regelmatig over. Zo leggen we uit hoe u een bewoonde indruk kunt achterlaten terwijl u weg van huis bent, hoe u uw huis kunt ventileren zonder kans op inbraak, en geven we ook tips over wat u het beste kunt doen wanneer er al is ingebroken.

10 tips om autodiefstal of auto-inbraak te voorkomen

(Bron: Archief, MAX Vandaag, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie