Registeren Inloggen

VVN wil geen verplichte scootmobielcursus: “Begint bij de voorbereiding”

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is niet voor een verplichte cursus om te rijden met een scootmobiel. Dat laat woordvoerder Rob Stomphorst weten in het radioprogramma Villa VdB op NPO Radio 1. Volgens hem moet het niet opgelegd worden, net zoals er geen fietscursus of helmplicht is.

Opfriscursus scootmobiel

Het zou volgens Stomphorst ook alleen maar voor extra werk zorgen. “Een verplichting zorgt ook voor registratie. Net zoals je het CBR hebt. Daar moet dan een extra instantie bijkomen.” VVN biedt op haar website een opfriscursus voor scootmobielers aan. Dit is in een soort quiz vorm. Daarnaast zijn er ook praktijk cursussen. “Hier krijgt u handreikingen hoe veilig om te gaan met uw scootmobiel”, legt de woordvoerder uit bij Villa VdB op NPO Radio 1.

Kennis van verkeer

Veel mensen die in een scootmobiel zitten hebben al hun leven lang deelgenomen aan het verkeer. Op de fiets, in de auto, op de scooter of lopend. “Dus de kennis is er wel”, legt Stomphorst uit. “Maar het is wel een ander vervoersmiddel. Het is anders dan lopen of fietsen. Links afslaan is een andere manoeuvre, dat is soms wennen. Het is goed voorsorteren. Of mensen kunnen kiezen voor de veilige kant, door alleen rechts af te slaan.”

Gevaarlijkste vervoersmiddel in het verkeer

Begin november 2022 komt in het nieuws dat scootmobielen de gevaarlijkste vervoersmiddelen in het verkeer zijn. Gebruikers lopen veel meer risico op een dodelijk ongeluk dan bijvoorbeeld motorrijders. Dat blijkt uit cijfers die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het aantal scootmobielrijders is volgens Harbers de afgelopen 20 jaar toegenomen.

De cijfers voor 2020 en 2021 geven wel een vertekend beeld, want die 2 jaar zijn het aantal dodelijke ongelukken lager dan in de jaren ervoor. Maar dat heeft met corona te maken, iedereen was toen minder op de weg.

Inlezen voor aankoop

Uzelf goed voorbereiden op een scootmobiel is ook van groot belang, zegt Stomphorst tegen Margriet. “Het begint al in de winkel. Neem de tijd om daar te kijken welke scootmobiel het meest geschikt voor jou is. Dit kan bijvoorbeeld door een proefrit te maken. Laat je ook goed adviseren, want misschien is een scootmobiel wel helemaal niet het voertuig voor jou. Je wilt het liefst zo lang mogelijk, veilig, mobiel blijven, maar misschien is dat voor jou wel met een driewielfiets.”

Extra tips voor scootmobielgebruikers

Hij geeft aan het tijdschrift nog 2 extra tips. Scootmobielen zijn er in varianten met 3 en 4 wielen. Eentje met 4 wielen geeft meer stabiliteit en grip op de weg dan een versie met 3 wielen. Ook een opgeladen accu is van belang. Dit zorgt ervoor dat u niet stil komt te staan onderweg en zo in onveilige situaties terechtkomt.

Moet de fietshelm verplicht worden? Experts kiezen voor vrijwilligheid

(Bron: Villa VdB, RTL Nieuws, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] In november 2022 komt in het nieuws dat scootmobielen de gevaarlijkste vervoersmiddelen in het verkeer zijn. Vaak zijn de bestuurders zelf het slachtoffer in het verkeer. Niettemin is Veilig Verkeer Nederland tegen een verplichte scootmobiel cursus. […]