RegisterenInloggen

10 tips om te besparen op uw benzineverbruik

Met prijzen van ver boven de 2 euro voor benzine is autorijden een duur grapje momenteel. Daarom kan het geen kwaad eens te letten op uw brandstofverbruik. Hoe kunt u hierop besparen? Lees de 10 tips.

1. Regelmatig onderhoud

Zo krijgt u niet alleen minder pech onderweg, maar ook gebruikt u zo aanzienlijk minder brandstof. Check uw oliepeil regelmatig. In het instructieboekje van uw auto staat waar u op moet letten.

2. Check uw bandenspanning

Zachte banden zorgen voor meer brandstofverbruik. Dat kan wel 5 procent hoger zijn. Uw remweg wordt op goed opgepompte banden ook een stuk korter. Elke 2 à 3 maanden de bandenspanning controleren is geen overbodige luxe. De juiste bandenspanning staat ook in uw instructieboekje, maar vaak ook aan de binnenkant van uw tankdop. Wissel ook uw winterbanden op tijd voor zomerbanden. Bij nieuwe banden moet u meteen uw auto laten uitlijnen. Zo wordt de rolweerstand lager en het benzineverbruik ook.

3. Laat uw auto uitrollen

Anticipeer op het verkeer. Ga niet hard remmen als u een rood stoplicht ziet in de verte. Vaak moet u dan ook nog een beetje gas extra geven ook, omdat u niet helemaal goed uitkomt. Maar laat uw auto lekker uitrollen. Dat ziet er misschien niet zo “sportief” uit. Maar stoer rijden kost u behoorlijk wat extra geld.

4. Schakel snel door naar hogere versnelling

Vroeger leerden we dat we 50 km per uur in de derde versnelling moesten rijden en 80 km per uur in de vierde. Dat is allemaal achterhaald. Tegenwoordig mag u gerust in uw 4 rijden bij 50 en in uw 5 bij 80. Dat noemen we het “nieuwe rijden.” Doorschakelen tussen de 2.000 en 2.500 toeren is daarbij de norm. De schakelvuistregel luidt: “eerder schakelen = later tanken.”

5. Zet de motor uit als u stilstaat

Staat u in een lange rij bij een stoplicht, een spoorwegovergang of een file zonder einde? Zet dan gewoon uw motor af. Vanaf 20 seconden wachttijd helpt het al. Een start-stopsysteem bij stilstand komt ook steeds vaker voor.

Sommige ritjes zijn ook te kort. Die kunt u beter vermijden. Want de motor is nog niet warm bij een ritje van slechts 5 kilometer. En een koude motor verbruikt nu eenmaal meer. Wist u trouwens dat achteruitparkeren benzine bespaart? Niet op dat moment zelf, maar bij het weer wegrijden. Want een net gestarte auto, die achteruitrijdt uit een parkeervak, gebruikt meer brandstof dan een die naar voren wegrijdt.

6. Rij op constante snelheid

Geleidelijk op tempo komen en daar ook in blijven rijden is ook veel beter. Heeft u cruise control in uw auto? Gebruik hem dan. Dat zorgt voor een flinke besparing. Onregelmatig rijden met veel optrekken en remmen kost namelijk meer benzine. Heeft uw auto een eco-modus? Schakel die dan in, want die zorgt ervoor dat airco en verwarming zo zuinig mogelijk zijn.

7. Ga de drukte uit de weg

Op tijd vertrekken, waardoor u files kunt vermijden, betekent enorme winst. Vermijd ook het centrum van steden. Vooral op zulke plekken slurpt uw auto de benzine als water. Gebruik waar mogelijk uw navigator, want die kan u laten zien waar het druk is.

8. Ga zuinig om met uw airco

De airconditioning is een ware slurper van energie. Denk dus goed na voor uw hem inschakelt. Een auto die in de zon staat, kunt u vast beginnen af te koelen door de eerste kilometers te rijden met het raampje open. Daarna kunt u altijd nog de airco aanzetten. Want uw brandstofverbruik kan dan met 5-20 procent omhoogschieten. Hetzelfde geldt feitelijk voor (stuur- en stoel)verwarming in uw auto. Wees daar ook zuinig mee.

9. Minder bagage

Het spreekt misschien voor zich, maar elk extra gewicht telt mee. Wie veel bagage meeneemt zal dat merken in zijn brandstofverbruik. Een beetje snijden in uw bagage verricht dan een klein financieel wonder.

10. Verwijder ongebruikte dak- en fietsendragers

Extra’s aan de buitenkant van de auto, zoals dak- en fietsendragers zorgen voor 20 tot 30% meer brandstofverbruik. Als u ze niet meer nodig heeft, kunt u ze daarom beter even verwijderen.

Bron: o.a. Milieu Centraal, EuropTrack, KwikFit, Pricewise, Autovisie

Foto: ANP

Pomp regelmatig uw autobanden op. Zo checkt u uw bandenspanning

Geef een reactie