Registeren Inloggen

Autorijden met een mobiel. Wat mag wel?

Het is al lang bekend dat u uw mobiel niet in de hand mag houden tijdens het rijden. Maar mag u een telefoon wel bedienen als die in de houder zit? Koos Spee, voormalig verkeersofficier, beantwoordt deze vraag uit onze community.

Mobiel in de auto

Uw mobiel vasthouden in uw hand terwijl u rijdt mag niet. Wel als u stilstaat met de auto. Er zijn speciale houders waar u uw mobiel in kunt zetten, zodat u uw mobiel als navigatiesysteem kunt gebruiken tijdens het rijden. Deze houder is bevestigd op het raam of op het dashboard.

In een houder mag

Volgens Koos Spee mag u een mobiel wel bedienen als deze in een houder zit. Maar wat is bedienen? En in hoeverre brengt dat de verkeersveiligheid in gevaar? De politie kan een bekeuring geven op grond van artikel 5 van de wegenverkeerswet als iemand een gevaar is op de weg. “Als er voor een politieauto iemand aan het slingeren is en ze zien dat diegene bezig is op zijn telefoon als ze voorbij rijden, riskeert diegene zo’n boete”, vertelt Spee. “U kunt dan naast een geldboete ook een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgen.” Dus zolang u geen gevaar bent op de weg, mag u uw mobiel gebruiken tijdens het rijden als het in de houder zit.

Geef een reactie

Reactie

    De rijschool waar mijn dochter bij leste vindt het ook normaal dat tijdens de les de instructeurs op hun mobiel zitten!