Registeren Inloggen

COLUMN: Elles twijfelt, neemt ze de trein of het vliegtuig?

Presentatrice Elles de Bruin vindt een duurzaamheid belangrijk, dus is ze voor een vliegtaks. Maar als ze een weekend weg gaat naar Hamburg twijfelt ze toch. Neem ik het goedkope vliegtuig of de dure trein?

Schaamte

“Heeft u al last van vliegschaamte? Eerlijk gezegd ik inmiddels wel. Mijn grote hobby is reizen, al vanaf dat ik jong was. In een vorig leven ben ik vast ontdekkingsreiziger geweest; ik word erg blij van nieuwe landschappen, andere culturen. Maar het kopen van een vliegticket voelt de afgelopen tijd anders. De discussie over het klimaat werkt door en dat is maar goed ook.

Waarom is de trein duurder?

Ook ik vind dat we minder moeten vliegen en ik ben voorstander van een vliegtaks, waarover nu in Europees verband wordt gesproken. De werkelijkheid is wel weerbarstig. Want toen ik dit voorjaar met mijn dochters naar Hamburg ging, bleek een kaartje voor de trein 35 euro duurder dan een vliegticket. En je bent langer onderweg. Mede op aandrang van mijn twintigjarige dochter kozen we toch voor de trein. Maar de vraag blijft: waarom is de trein duurder dan vliegen?

Belasting

Ik denk dat veel mensen best langer onderweg willen zijn als het fors voordeliger is en ook nog eens milieuvriendelijk. Op treintickets zit btw, op een vliegticket niet. Daarnaast betalen luchtvaartmaatschappijen geen accijns op brandstof. Uit onderzoek blijkt dat zo’n belasting leidt tot 11 procent minder CO2-uitstoot. In het regeerakkoord staat dat Nederland in 2021 ook vliegbelasting wil invoeren. Nogmaals, ik ben voor, maar kunnen de dames en heren politici dan ook zorgen dat we
binnen Europa sneller en goedkoper met de trein kunnen reizen? En dat de wetenschap nog harder op zoek gaat naar milieuvriendelijke motoren voor vliegtuigen? Wat vindt u?”

Geef een reactie