Registeren Inloggen

VIDEO: Dit zijn de risico’s van de populaire e-bike

Kees van Wissen ontsnapt maar net aan de dood na een ongeluk op zijn e-bike. Traumachirurg Jeroen Poos krijgt steeds meer slachtoffers van ongelukken met de elektrische fiets op zijn operatietafel. Vooral senioren raken vaker ernstig gewond. Wat zijn de risico’s van fietsen op een e-bike?

Afgelopen jaar zijn er 410.000 e-bikes verkocht. Dat zijn er 40 procent meer dan het jaar er voor. De e-bike is populair, vooral onder senioren. Zij kunnen daardoor langer blijven fietsen en blijven fitter. Dat is goed nieuws.

Risico

Maar elektrisch fietsen heeft ook een risico. De fiets is zwaar en gaat snel. De oudere fietser heeft een verminderd reactievermogen en een afnemend gevoel voor balans. Dit zorgt voor ongelukken. De 67-jarige Kees van Wissen vertelt in deze video hoe hij maar net aan de dood wist te ontsnappen na een zwaar e-bike ongeluk. Traumachirurg Jeroen Poos legt uit tot welk letsel een e-bike-ongeluk kan leiden en hoe u minder risico loopt.

Fietscursus

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, wil ouderen stimuleren juist veel te blijven fietsen. Ze pleit wel voor betere fietspaden en voor fietscursussen. Presentatrice Elles de Bruin probeert zo’n cursus uit, samen vrijwilligers van het belpanel van Meldpunt.

Tips voor veilig elektrisch fietsen

Is een e-bike gevaarlijk? 8 tips voor veilig elektrisch fietsen leest u hier.
Riet is 87 maar fietst nog 100 kilometer per week op haar elektrische fiets.

Geef een reactie

Reactie

    Dat een elektrische fiets snel gaat is de keuze van de fietser zelf.
    Staat nergens in de gebruiksaanwijzing of wet dat dat moet.