Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Vliegt mijn accu in brand?

Wanneer in het nieuws komt dat de accu van het automodel dat Elles de Bruin heeft in brand kan vliegen, belt ze naar de garage. Maar daar krijgt ze geen duidelijke boodschap over wat er nu gebeuren moet en of het veilig is om in de auto te blijven rijden. ”Wat moet ik hier als consument mee?”

Consumentenprobleem

Als presentatrice van een consumentenprogramma op tv worstel ik zelf ook met consumentenproblemen. Zo werd mijn auto plotseling wereldnieuws. Op nieuwssites verscheen een bericht dat de Amerikaanse autofabrikant General Motors wereldwijd alle Chevrolet Bolt-modellen terug laat komen naar de fabriek. In de accu van deze elektrische auto zit een fabrieksfout, waardoor brand kan ontstaan. Het euvel kwam aan het licht toen enkele auto’s in brand waren gevlogen. Huh, gaat dit over onze auto? Via WhatsApp kreeg ik al enkele berichten van vrienden die zich afvroegen of ik niet ook zo’n auto heb. Ja dus. En wat nu?

Onhandig geïmporteerd

Met gemengde gevoelens stap ik enkele uren later in de auto om naar mijn werk te gaan. Kan het voertuig nu gewoon vlamvatten? Ook als ik aan het rijden ben? Ik bel de garage waar ik de auto heb gekocht. “Ja mevrouw, we hebben het ook gelezen, maar we weten het eigenlijk ook niet zo goed. Belt u later deze week nog maar eens terug”, aldus de chef werkplaats. Hij vertelt dat er slechts 35 van deze, vanuit de VS geïmporteerde, Bolts rondrijden in Nederland. Een echte Chevrolet-dealer bestaat inmiddels niet meer in ons land. Wie ooit op het idee is gekomen om deze auto’s hiernaartoe te halen, is onduidelijk. Eerder bleek hoe verdraaid onhandig dit is. Want als bij schade of een storing elk onderdeel uit de VS moet komen, duurt dat ellenlang, helemaal in coronatijd. Als ik enkele dagen later bel naar de garage, blijkt dat ze een mail hebben gestuurd naar het Europese kantoor van General Motors met de vraag hoe de accu’s van de auto’s in Nederland vervangen moeten worden. “En antwoord hebben we nog niet gehad mevrouw.”

Hoe veilig is doorrijden?

“Kan ik er dan gewoon in doorrijden?” “Ja, dat weet ik ook niet zo goed mevrouw.” Wat moet ik als consument hiermee? Tot nog toe ben ik in de auto blijven rijden. Is dat slim? Ik ben nog maar eens op internet gaan zoeken. Ik stuit op foto’s uit de Verenigde Staten met uitgebrande Bolts. En ik zie een reporter op een Amerikaanse nieuwszender zeggen dat ik de auto niet binnen in de garage mag opladen, omdat anders de hele garage kan afbranden. Nu heb ik geen garage, dat scheelt. Toch maar weer gebeld met de dealer. “We zijn ermee bezig, maar u kunt er gewoon mee doorrijden hoor, weten we inmiddels.” Ben benieuwd hoelang dit gaat duren.

VIDEO: Stress in een elektrische auto

Geef een reactie

Reactie

    Volgens de garage valt het risico wel mee, ondanks de krantenberichten. Dan is de auto vast verkocht door Alex van Kampen, bekend van het wegwuiven van alle gevaren bij de Stella fiets met onbekende storing.

    Maar waarom zou je een auto kopen waarvan al sinds 2015 geen importeur meer is in Nederland?