Registeren Inloggen

Gele ov-chipkaart gaat weg. Binnenkort betalen met bankpas of telefoon.

De inmiddels oude en vertrouwde OV-pas gaat verdwijnen. Met ingang van 2023 komen ze allemaal in de prullenbak terecht. De verantwoordelijke instanties willen het betalen voor het openbaar vervoer makkelijker maken. In totaal vergt het wel een investering van 100 miljoen euro.

Oeps, er staat niet genoeg op.

Het is ons allemaal wel eens overkomen. U hebt nog drie minuten om uw trein te halen maar het inchecken mislukt. Het saldo op uw ov-pas is helaas te laag en u moet naar de betaalautomaat om uw saldo op te hogen. Vanaf 2023 is het allemaal verleden tijd. Het inchecken wordt anders en gemakkelijker.

Eenvoudig met uw betaalpas

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u met uw bankpas, uw creditpas of uw smartphone. Nooit meer opladen, gewoon de bankpas tegen het nieuwe poortje houden van bus, trein of metro, en uw reis kan beginnen. Om mensen de mogelijkheid te geven anoniem te reizen (de reis wordt immers door uw bank geregistreerd) is reizen met een pasje, de zogenoemde ov-pay-pas, ook nog mogelijk.

Proef

Volgens woordvoerder Gerbrant Corbee van chipkaartuitgever Translink is het huidige systeem na jaren aan vervanging toe. Het nieuwe systeem is gemakkelijker en gebruiksvriendelijker. Om te controleren of dat laatste inderdaad het geval is zijn de stadsbussen in Lelystad al uitgerust met het nieuwe systeem. De uitkomst van de proef is nog niet bekend. Geleidelijk worden alle poortjes bij de spoorwegen, de metro en de stads- en streekbussen vervangen. Dat vergt een investering van 100 miljoen euro. Een hoop geld, maar op termijn levert het volgens Gerbrant Corbee veel op.

Blijft de korting bestaan?

Betekent het verdwijnen van de ov-chipkaart dat ook de kortingsabonnementen verdwijnen? Dat is niet het geval. De abonnementen zoals het dalurenabonnement blijven bestaan.

Geef een reactie