Registeren Inloggen

Hier heeft u recht op bij verminderde actieradius van uw elektrische auto

De verkoop van elektrische auto’s zit in de lift. Maar de grote vraag blijft: hoeveel kilometer kunt u met een volle accu afleggen? De actieradius die bij de verkoop wordt aangegeven, wordt niet altijd gehaald. In dit artikel leest u waar u in dat geval recht op heeft.

Minder kilometers op de teller

Wie een elektrische auto koopt, moet rekening houden met een verminderd rijbereik. Zo zal het voertuig in de wintermaanden met volle accu minder kilometers afleggen dan in de zomer. Vooral het gebruik van de verwarming doet de actieradius flink verminderen. Auto’s met een verbrandingsmotor gebruiken de warmte die vrijkomt als de motor loopt om het interieur te verwarmen. Elektrische auto’s kunnen dat niet. Omdat een accu amper warmte produceert, moet er speciaal een warmtepomp worden aangezet. Dat dit stroom kost, merkt u aan de actieradius. Maar ook kunnen er andere oorzaken zijn dat de auto niet de kilometers haalt zoals aangegeven bij de verkoop.

Probleem komt vaker voor

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel is bekend met het probleem. De rechter heeft meerdere uitspraken gedaan in zaken waarbij de consument klaagde over de verminderde actieradius. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een Nissan Leaf-rijder. “Deze consument werd bij de aankoop van de Nissan Leaf beloofd dat de auto 150 kilometer af kon leggen. Maar eenmaal op de weg kon de auto maar 100 kilometer afleggen. De rechter gaf de consument gelijk. Als er wordt geadverteerd met een bepaalde actieradius, dan mag je daar ook van uit gaan dat je die afstand kunt rijden. Want dat is ook de reden dat je hem koopt. In dit geval kreeg de consument het aankoopbedrag terug.”

Recht op goed product

Een consument heeft recht op een goed product. Of je recht hebt op compensatie, moet per geval bekeken worden. “Als de actieradius de helft is van wat er bij de koop is beloofd, dan voldoet de auto niet aan de voorwaarden. Als de dealer de accu niet kan herstellen, dan noemen we dit een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. En heb je recht op ontbinding.” zegt de verkeersrechtadvocaat. “Met andere woorden: de auto is niet wat je er van mocht verwachten. En dan mag je de koop verbreken en de auto inleveren. De dealer moet je dan het aankoopbedrag teruggeven.”

Hoe te handelen bij minder bereik

Is de actieradius van uw elektrische auto aanzienlijk minder dan beloofd? Neem dan eerst contact op met de dealer. “Komt u er met de dealer of de fabrikant niet uit, dan kunt u het geschil voorleggen aan De Geschillencommissie Voertuigen. En eventueel de rechter.” aldus Bert Kabel.

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.

Elles de Bruin: Vliegt mijn accu in brand?

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    En hoe zit dat dan bij een ebike, ik heb een Dutch id phantom gekocht, daarmee zou je volgens de fabrikant 140 km kunnen fietsen in eco, de website van de winkelketen, bike totaal, vermeld zelfs 150 km, maar ik haal maar net de 100 km !

    Elektrisch autorijden doet men toch omdat men denkt het millieu te sparen?
    Dan is het toch alleen maar gunstig als je actieradius minder is?
    Hoe minder je rijdt det te beter voor het millieu!