Registeren Inloggen

Slechts een derde van werknemers krijgt maximale kilometervergoeding

Slechts een derde van de Nederlandse werknemers krijgt de maximale onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro. Dat meldt vakbond FNV na eigen onderzoek. Daarbij keek FNV naar de afspraken die zijn gemaakt in collectieve arbeidsovereenkomsten.

Brandstofkosten stijgen

Om de kilometervergoeding is veel te doen vanwege de hoge brandstofkosten. De compensatie voor het reizen van en naar werken is nu onbelast maximaal 0,19 euro per kilometer maar wordt volgend jaar verhoogd naar 0,21 euro. Vakbond CNV meldde al eerder dat bijna negen op de tien werkenden moeten toeleggen op de reiskosten.

Werknemers krijgen minder vergoeding

Eerder dit jaar zei werkgeversorganisatie AWVN op basis van onderzoek dat twee op de drie werkgevers de kilometervergoeding willen verhogen zodra de overheid de onbelaste vergoeding per kilometer opvoert. De vakbonden wezen er al op dat de meeste werknemers nu minder krijgen dan dat maximum.

FNV: “Ga 0.19 euro per kilometer betalen”

Bijvoorbeeld in de ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en op Schiphol bij het grondpersoneel krijgen medewerkers veel minder, aldus FNV. De vakbond roept alle werkgevers weer op om zo snel mogelijk 0,19 euro per kilometer te gaan betalen en zodra de maximale onbelaste vergoeding omhooggaat, om die te betalen. “Overigens kunnen werkgevers ook al meer betalen”, zegt een woordvoerster.

Geef een reactie

Reactie

    Ik werk bij een semi-overheidsinstelling waar ik vaak mijn eigen vervoer moet gebruiken om werkgevers te bezoeken. Vergoeding per km is verlaagd van 19 cent naar 12 cent terwijl er eerst sprake was van een verhoging naar 21 cent. Het belachelijke is dat fietsers een vergoeding krijgen van 15 cent. De directie geeft als rden op om fietsen te stimuleren, voorbijgaand aan het feit dat sommige collega’s wel 50 of meer km van het werk wonen. Schandalige ontwikkeling. Ik moet nu geld bijleggen om mijn werk te kunnen doen.