Registeren Inloggen

Hoe druk wordt het op de weg? Deze verkeerskalenders kunnen u helpen

Nu de vakantie overal in Nederland is begonnen wordt er flinke drukte op de wegen verwacht. Door de coronacrisis gaan er immers meer mensen met de auto op vakantie. Gaat u binnenkort ook met de auto weg en wilt u de drukte zoveel mogelijk omzeilen? Dan kunnen de verkeerskalenders en verkeersprognoses van de ANWB u helpen.

Drukte op de weg

Elke zomer is het weer raak: lange files op de wegen naar het buitenland. In de zomer van 2020 is dit niet anders, maar omdat veel Nederlanders dit jaar vakantie vieren in eigen land is het op andere wegen ook erg druk. De ANWB verwacht in het weekend van 24, 25 en 26 juli veel verkeer in Nederland door vertrekkende en inkomende vakantiegangers. Vooral vandaag, op vrijdag 24 juli, is het volgens de verkeersorganisatie erg druk. Dit kunt u ook aflezen op de verkeersdruktekalender van de ANWB. Voor elke populaire autobestemming onder Nederlanders bestaat er zo’n kalender waarop u precies kunt zien op welke dagen in het zomerseizoen er extra veel auto’s onderweg zijn.

Ook voor Nederland zelf bestaat er dus zo’n kalender. Deze kalenders worden samengesteld op basis van de informatie die de ANWB krijgt van de zusterclubs in het buitenland en er wordt ook gekeken naar hoe de vakanties in die landen vallen.

Hieronder kunt u de kalenders bekijken voor andere populaire vakantiebestemmingen:

België
Duitsland
Frankrijk
Spanje
Italië
Oostenrijk
Zwitserland

Verkeersprognose

Naast deze kalenders maakt de ANWB ook meer gedetaileerde drukteprognoses. Hierin worden onder andere wegwerkzaamheden opgenomen. Voor het weekend van 24, 25 en 26 juli 2020 ziet de prognose er zo uit voor de volgende landen:

Nederland

In Nederland wordt het de 24e al vroeg druk door vertrekkend vakantieverkeer. Ook wordt er op verschillende punten aan de weg gewerkt. Zo ligt de A1 op 3 plaatsen open, waardoor het hier ook flink druk zal zijn. Ook op de wegen rondom de Afsluitdijk, de Duitse grens, in Zeeland en rondom Utrecht zal het vermoedelijk erg druk worden.

België

In België is het ook al druk aankomende weekend. Vooral rondom de grote steden en op de wegen naar de Ardennen is de kans groot dat het vastloopt. Ook wordt er in België aan de weg gewerkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Luik in beide richtingen. De piekuren in België zijn op de vrijdagen van 16.00 tot 20.00 uur en in weekenden van 11.00 tot 13.00 uur richting de Ardennen en de gehele dag in de buurt van de steden.

Duitsland

In Beieren beginnen de vakanties dit weekend, waardoor het extra druk is op de wegen naar het noorden. Met name rond Hamburg zal het dringen worden, voorspelt de ANWB. Ook op de wegen naar Zuid-Duitsland en Oostenrijk zullen er files ontstaan.

Daarnaast is het advies om niet over de A61 Venlo-Karlsruhe Duitsland in te rijden. Er wordt aan deze weg gewerkt, waardoor er oponthoud zal ontstaan.

Dit is niet de enige plek waar de Duitsers bezig zijn met de weg. Op de website van de Duitse verkeersorganisatie ADAC kunt u precies zien waar er precies gewerkt wordt en wat dat betekent voor uw reis. Deze website is alleen in het Duits beschikbaar.

Frankrijk

Ook in Frankrijk gaat het flink druk worden op de wegen. Het gaat vooral om de A13 (Parijs-Rouen), de welbekende A8 (Aix-en-Provence naar de Italiaanse grens via de côte d’azur) en A7 (ook bekend als de Route de Soleil tussen Lyon en Marseille). Hier wordt het filerijden.

Verder wordt er rond Orange en de Spaanse grens aan de weg gewerkt, waardoor u ook hier tot stilstand kunt komen. In Frankrijk liggen de piektijden voor het verkeer tussen 11.0 en 15.00 uur. ‘S ochtends heel vroeg vertrekken heeft dus niet zoveel zin; later in de ochtend is een beter idee.

Spanje

In Spanje is het dit weekend heel erg druk in noordelijke en zuidelijke richting. Met name het inkomende vakantieverkeer vanuit Frankrijk gaat vermoedelijk voor opstoppingen zorgen op de wegen langs de kust.

Oostenrijk

Wie naar Oostenrijk gaat, moet allereerst rekening houden met de situatie in Duitsland. Aansluitend kan de grens over gaan met Slovenië bij de karawankentunnel een probleem zijn. Hier wordt gewerkt aan de weg en er worden grenscontroles uitgevoerd, waardoor er vermoedelijk meer dan 1 uur oponthoud ontstaat. De karawankentunnel maakt deel uit van de A11.

Zwitserland

In Zwitserland is het traditiegetrouw vooral druk bij de Gotthardtunnel, die Zwitserland met Italië verbindt. Deze weg heeft 1 rijbaan in beide richtingen, waardoor er bij drukte verkeer wordt tegengehouden.

Italië

In Italië wordt het vermoedelijk ook druk. Traditiegetrouw loopt het rondom de grote steden vast en ook bij de grensovergangen in het noorden.

Let op! Het kan zijn dat de situatie op de wegen in bovengenoemde landen anders is door de coronacrisis het kan veel drukker of juist minder druk zijn. Controleer voordat u op pad gaat wat de huidige stand van zaken is en zorg voor een aantal alternatieve routes.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie