Registeren Inloggen

Het CBR draait een miljoenenverlies

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) verliest dit jaar ongeveer 2,4 miljoen euro. De Tweede Kamer wil dat het bureau compensatie betaalt aan duizenden klanten voor de lange wachttijden. De werkdruk van medewerkers wordt daardoor steeds groter.

Miljoenenverlies

Het CBR draait dit jaar een verlies van ongeveer 2,4 miljoen euro. Volgend jaar kan dat oplopen tot een paar miljoen euro, meldt de Volkskrant. Het geld dat de overheidsinstantie verliest moet het CBR zelf betalen en wordt niet uit de begroting van de overheid gehaald.

Compensatieregeling van de Tweede Kamer

De oorzaak van dit verlies is het besluit van de Tweede Kamer tot een compensatieregeling. De Kamer wil namelijk dat het CBR compensatie betaalt aan duizenden mensen die in de problemen zitten. Deze mensen hebben hun auto nodig, maar mogen die niet gebruiken, omdat ze door de lange wachttijden hun rijbewijs niet verlengd krijgen.

Druk op de medewerkers

Door de compensatieregeling wordt de werkdruk van de medewerkers bij het CBR alleen maar groter. Ze moeten de wachtlijsten, die nog tot 2021 blijven stijgen, afwerken en ze moeten alles regelen rondom de compensatieregeling. Vooral de mensen die bij de klantenservice werken, hebben het zwaar. Zij moeten iedere dag mensen vertellen dat ze nog langer zonder rijbewijs zitten. Daardoor krijgen ze vaak boze klanten over zich heen. Sommige medewerkers worden zelfs bedreigd en durven hun naam niet meer onder een bericht te zetten. Het CBR meldt aan de Volkskrant dat er perioden zijn waarin bijna wekelijks een medewerker in huilen uitbarst.

Alexander Pechtold wordt directeur

Vanaf 1 november gaat Alexander Pechtold, voormalig leider van D66, aan de slag als directeur bij CBR. Hij wil deze problemen aanpakken. Hij moet nu ook rekening houden met een miljoenenverlies.

Bron: NRC, Volkskrant, NOS

Geef een reactie

Reacties (5)

  Tja miljoenen aan IT programmatuur uitgegeven die niet goed werkt en waar CBR lersoneel gefrustreerd vsn wordt.
  Dit alleen al zegt genoeg.
  Wan beleid niet alleen in DenHaag

  Bijna elke week barst er een medewerker in tranen uit. Ach gut… Ze weten waar ze werken, sorry hoor, maar dan kan je boze en woedende reacties verwachten zo lang de puinzooi voortduurt.

  Wat te denken van de (tien)duizenden mensen die maandenlang op een besluit wachten en door de traagheid van het CBR in de problemen komen! Díe mensen zullen véél meer tranen laten van onmacht, woede etc. Geloof me, ik weet helaas waarover ik praat.

  Net mijn aanvraag voor een nieuw rijbewijs ingediend en daar gaf men aan dat er een aantekening achter mijn rijbewijs zou komen als het niet op tijd terug is dus zou je met je verlopen rijbewijs gewoon door kunnen rijden ???

  Nou, dan net je Oechtholt nog verder de sloot in. Die kerel kost ook nog eens goud geld. Zet daar liever 4 medewerkers voor aan het werk, dan houdt men nog steeds geld over.
  Bah..

  verantwoordelijke die niet capabel zijn naar huis sturen.
  en Pechthold met zijn salaris,daar kun je andere en meerdere mensen voor aannemen.
  luister naar de werkvloer dat scheelt een hoop.