Registeren Inloggen

Milieuvignet en stickers voor milieuzones, waar zijn ze verplicht?

In milieuzones mag u niet met auto’s ouder dan een bepaald jaar rijden, vanwege de CO2-uitstoot. Ook in het buitenland zijn er steeds meer van dit soort plekken. Vaak heeft u een milieuvignet of -sticker nodig om er te kunnen rijden. We zetten op een rij waar u in welk land een milieuvignet nodig heeft.

Soorten zones

Een milieuzone waar u onder een bepaalde voorwaarde in mag is bedoeld om de luchtkwaliteit van dat gebied te verbeteren. De CO2-uitstoot van vooral oude diesels is enorm en zeer belastend voor de (oude) steden. Er zijn verschillende soorten zones, waaronder:

  • Verkeersluwe zones. Die zijn er veel in Italië. Daar mag u dan op bepaalde tijden niet rijden of een bepaald soort auto mag er niet komen.
  • Milieuzones waar u een sticker of vignet voor nodig hebt. Zonder mag u het gebied niet betreden.
  • Zones waar u zich vooraf voor moet registreren, zoals voor Brussel.
  • Zones waar geen diesels of benzine-auto’s mogen komen.
  • Zones waar een tijdelijke milieucode geldt. Deze zones komt u onder andere in Spanje tegen rond de grote steden. Dan mag u onder bepaalde omstandigheden, bij extreme luchtvervuiling, de stad of het gebied niet in.
  • En er zijn zones waar u op bepaalde dagen of uren niet mag komen.

De regels verschillen per land. Is er een milieuvignet of registratie verplicht, dan wordt er aan de hand van uw kenteken bepaald of u wel of niet of onder welke omstandigheden u een stad of zone mag betreden.

Milieuzones Duitsland

In Duitsland worden bijvoorbeeld groene, gele of rode stickers verstrekt. Op basis van uw kenteken wordt de kleur bepaalt. Vervolgens staat per zone aangegeven met welke kleur vignet u er in mag. De stickers kunt u kopen in de garages en stations van TÜV en Dekra in de steden waar het vignet van toepassing is, of via de ANWB. Berlijn en Stuttgart kennen beiden een dieselverbod voor een aantal trajecten. Het gaat uitsluitend om diesels met de Euronorm 4 of lager. Euronorm 5 en 6 vallen nog buiten de maatregel.

Milieuzones Frankrijk

In Frankrijk wordt ook gewerkt met een kleurcodering. Daar bepalen de kleuren groen (schoonst), paars, geel, oranje, rood en grijs of u wel of niet een gebied in mag. U heeft het vignet nodig onder andere om in het centrum van Parijs te mogen rijden. Welk vignet u op de auto moet plakken is afhankelijk van het type auto en de leeftijd ervan. U kunt op de website van het ministerie van Ecologische en Solidariteitstransitie, het ministerie dat verantwoordelijk is voor het verstrekken van de vignetten, nagaan welk type vignet u nodig heeft. Wees er op tijd bij, want het kan even duren, soms wel 2 weken, voor u het vignet in huis heeft. De kosten van een vignet ligt rond de 5 euro.

Milieuzones Spanje

Ook Spanje heeft milieuzones, de zogeheten ‘zona de bajas emisiones’. Voor deze zones heeft u een milieusticker, istintivos ambientales, nodig. De kleur blauw duidt hier de schoonste auto aan gevolgd door groen-blauw, groen en geel. De stickers zijn in Spanje verkrijgbaar bij het postkantoor, vergeet niet uw kentekenbewijs mee te nemen, of via de website van de Spaanse overheid (alleen Spaanstalig).  Daarnaast kent Spanje ook zogeheten APR-zones. Dit zijn gebieden waar de luchtkwaliteit verbetering nodig heeft en waar de omgeving leefbaarder wordt gehouden voor omwonende. Hier mag u dus alleen in met een speciale vergunning.

Milieuzones Italië

In Italië heten de milieuzones Zona a Traffico Limitato (ZTL). De Italianen houden er wel wat ingewikkelde regels op na. Ze verschillen per stad. Ga goed na welke regels er voor uw bestemming gelden. Kijk voor meer informatie over de diverse zones en verkeersbeperkende maatregelen op accessibilitacentristorici.it In Italië is het in sommige gevallen ook mogelijk een dagticket te kopen. De kosten daarvan bedragen rond de 15 euro.

Boetes

Wie denkt dat het halen van een vignet of sticker niet nodig is, kan bedrogen uitkomen. Want de boetes van ongeoorloofd een milieuzone betreden, kunnen behoorlijk oplopen. In Duitsland zijn dat boetes van 80 euro, Frankrijk rond de 68 euro en Italië kan de boete oplopen tot 110 euro. Dus wie boetes en onnodig oponthoud wil voorkomen doet er goed aan zich voor te bereiden op de reis. Ga na hoe de borden die een milieuzone aangeven eruit zien in het land waar u naar toe gaat. Dit voorkomt dat u er langs rijdt en een boete riskeert.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 29 juli 2019 met Annemiek Zerdoun van de ANWB.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Mijn oldtimer rijd op gas moet ik dan ook een vignet hebben om bepaalde steden in te mogen rijden ?