Registeren Inloggen

Opeldealer moet rijder Ampera-e compleet schadebedrag betalen

Een Opeldealer moet een klant die in een Ampera-e rijdt met terugwerkende kracht een vergoeding van 10 euro per dag betalen, vanwege een verminderde actieradius. Dit moet de dealer doen vanaf september 2021 tot de dag dat de accu is vervangen. Dat heeft de Geschillencommissie Voertuigen onlangs besloten. En dat is goed nieuws voor de eigenaren van een Ampera-e.

Verminderde actieradius Ampera-e vanwege brandgevaar

Annemieke Middendorp koopt in juni 2020 een Opel Ampera-e. Maar al na een paar maanden moet de auto vanwege brandgevaar terug naar de garage. Wat blijkt: accucellen kunnen tijdens het laden oververhit raken en in brand vliegen. Daarom wordt de software bij alle Opel Ampera-e’s zo ingesteld dat de accu niet meer volledig vol kan laden. Hierdoor is de actieradius echter geen 450 kilometer meer, maar slechts 250 km. Daarnaast krijgt mevrouw het advies om de accu niet leger te laten lopen dan 110 kilometer. Dus uiteindelijk kan ze nog maar zo’n 100 km rijden. En ze is niet de enige met dit probleem.

Wie klaagt, krijgt geld

Wie klaagt bij de dealer, krijgt vaak te horen dat de dagvergoeding start vanaf het moment van aanvraag. En niet vanaf het moment dat de actieradius van de auto werd teruggeschroefd. Ook Annemieke Middendorp krijgt dit bericht van haar dealer. “En dat is niet eerlijk”, zegt ze. “Het is geen pakje boter waar we het over hebben, maar een goede degelijke auto waar ik iets van mag verwachten.” De Geschillencommissie Voertuigen is het met mevrouw eens, want een consument heeft recht op een goed product.

Ampera-e heeft gebrek

De commissie oordeelt dat er sprake is van een gebrek waardoor de auto niet aan de koopovereenkomst voldoet. En een brandgevaarlijke accu met verminderde actieradius, dat had u als consument bij de aankoop niet hoeven verwachten. De auto is dus non-conform, zegt de Geschillencommissie. Hiermee wordt een streep gezet door het uitgangspunt van de dealer. Volgens de commissie moet de dagvergoeding vanaf september 2021 worden betaald, want dat is de maand dat de regeling van kracht ging.

Terug naar de dealer

Rijdt u ook een Opel Ampera-e? Ga dan met deze uitspraak naar uw dealer en sommeer de dealer om u de 10 euro per dag te betalen tot het moment dat de accu is vervangen.

Opeldealer geeft compensatie voor verminderde actieradius

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Net de Opel dealer aan de lijn gehad, en die geven aan dat dit niet meer kan (de dagvergoeding). Is er een opvolgend besluit genomen dat ze geen vergoeding meer hoeven te geven wat niet is meegenomen in dit artikel?