Registeren Inloggen

Samenreiskorting van de NS is weer geldig, dit zijn de regels

Maak alleen noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer en zoveel mogelijk buiten de spits. Dit was het advies tijdens corona. Vanaf 1 juli mogen we ook weer in bus en trein voor leuke activiteiten zoals een dagje uit. Zijn de samenreiskorting en de groepskorting die NS tijdens corona afschafte dan ook weer geldig? En welke regels zijn nog meer soepeler geworden?

Samenreiskorting en groepskorting

Tijdens corona heeft NS de samenreiskorting en de groepskorting stopgezet. Het bedrijf wilde mensen niet stimuleren om onnodig met de trein te reizen. Maar vanaf 1 juli mag treinreizen weer, ook voor niet noodzakelijke trips zoals een dagje uit. Daarom zijn alle gewone kortingen weer actief vanaf 1 juli. Dit geldt ook voor de samenreiskorting en groepskorting.

Bij elkaar zitten mag

Ook de fiets meenemen in de trein is weer toegestaan. De stickers die toen de maatregelen strenger waren aangaven waar u mag zitten in de trein zijn nog steeds aanwezig. Maar het is niet meer verplicht om met de stickers rekening te houden. Bij elkaar zitten mag dus als u samen reist, al roept NS wel op om als dat mogelijk is afstand te houden van andere reizigers. Het mondkapje is nog altijd verplicht, en op sommige stations staan voor de incheckpoortjes handgeldispensers zodat u uw handen kunt desinfecteren.

Neem meer tijd

De regering en de verschillende openbaarvervoerbedrijven roepen reizigers wel op zo veel mogelijk buiten de spits te reizen. Ook is het verstandig om meer tijd te reserveren voor uw reis. Wanneer u dit doet kunt u als de trein of bus erg vol is de volgende pakken.

Met de rolstoel in de bus

Sommige coronamaatregelen zijn nog steeds van kracht. Zo kunt u bij Arriva geen kaartje kopen bij de chauffeur, en moet u nog steeds met een ov-chipkaart of e-ticket reizen of een kaartje kopen bij een loket. U kunt bij deze vervoerder wel weer mee als u met de rolstoel reist, en wordt door de chauffeur geholpen de bus in te komen. Ook de fiets mag weer mee de bus in op lijnen waar dat voor corona ook al was toegestaan. Bij Qbuzz gelden veelal dezelfde regels, maar rolstoelgebruikers moeten opletten. U kunt niet mee in een Qliner. Als u toch wilt reizen kunt u via de klantenservice van Qbuzz een rolstoeltaxi bestellen.

Bekijk voor de reis de regels

Kortom, de precieze coronaregels zijn per vervoerder verschillend. Bezoek voor u op reis gaat de website van het bedrijf dat het bus- of treinvervoer in uw regio verzorgt. Op elke site staan de maatregelen duidelijk aangegeven.

Geef een reactie