Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Grote achterstand met aanpak struikelstoepen

Verschillende gemeentes lopen hopeloos achter met de aanpak van slechte bestrating van trottoirs en fietspaden. Met als gevolg dat wandelaars en fietsers ten val komen en letsel oplopen. Waarom blijft dit onderhoud achter? En wat te doen als je een klein eiland van de hand doet, maar na de verkoop ervan bestookt blijft worden met gemeentelijke belastingen?

Geld tekort zorgt voor achterstallig onderhoud

Vier- tot vijfhonderd Haagse ouderen belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp als gevolg van een val door slechte bestrating. Alleen al in Den Haag staan 200 meldingen open van achterstallig onderhoud aan trottoirs en fietspaden. De landelijke cijfers zijn niet veel beter. Acht van de tien gemeentes komen geld te kort. Hierdoor bezuinigen zij ook op onderhoud aan de openbare ruimte. Door zo gaten in de begroting te dichten ontstaan er gaten en oneffenheden op straat. Het gaat vaak om boomwortels die stoeptegels omhoog drukken.

Struikelboulevard

Piet Brouwer uit Leeuwarden valt over een uitstekende stoeptegel en breekt op drie plaatsen zijn schouder en scheurt een spier. Bennie Persoon uit de Haagse wijk Loosduinen valt een paar keer uit zijn rolstoel door slechte stoepen. Elles de Bruin bezoekt met hem de “Brinken” die door bewoners ook wel ‘de struikelboulevard’ worden genoemd.

René Oudshoorn, raadslid uit Den Haag, zet zich in voor beter onderhoud aan bestrating en vertelt hier vrijdag over in de uitzending. MAX Ombudsman Rogier de Haan legt uit wanneer de gemeente voor letselschade aansprakelijk is en wanneer niet.

Eiland geërfd

Verder in de uitzending: Riekje Hoffman erft met een groep anderen een klein eiland in de Loosdrechtse plassen. Omdat het een natuurgebied is en er niets op gebouwd mag worden, verkopen zij het eilandje. Maar ook daarna blijft mevrouw Hoffman belastingaanslagen van de gemeente ontvangen. MAX Ombudsman Rogier de Haan bezoekt het eiland en gaat de strijd aan met de gemeentelijke bureaucratie.

Dit alles is vrijdag te zien om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie