Registeren Inloggen

Zet uw e-bike voldoende in de schaduw: dit is wat de zon aan schade kan aanrichten

Fietsaccu’s van e-bikes zijn temperatuurgevoelig. Ze kunnen niet tegen vorst, maar ook niet tegen de volle zon. Maar uw elektrische fiets in de schaduw zetten heeft nog meer voordelen.

Verleng de levensduur van uw e-bike

In de winter, wanneer u misschien een stuk minder fietst, en uw e-bike in de koude schuur of garage zet, is het raadzaam de fietsaccu in uw warme(re) huis te leggen. Dan gaat die langer mee en raakt ‘ie minder snel leeg.

Maar in de zomertijd heeft de temperatuur ook grote invloed op de levensduur van deze batterij. Zet uw elektrische fiets daarom in de schaduw of gooi een jas of dekentje over de accu heen. Dat isoleert ook voldoende. Er zit namelijk een luchtlaag tussen de accu en het beschermende textiel. Als u het vanwege de hitte niet vertrouwt, haal de accu er dan even af en leg hem op een koele plek in huis.

Schaduw heeft nog meer voordelen voor de e-bike

Naast dat de zon schade kan toebrengen aan de accu, kan het ook effect hebben op de fietsbanden. Deze kunnen hitte op zich goed verdragen, maar het verdient wel uw aandacht. De ideale bandenspanning voor gewone elektrische fietsen en e-bikes ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Vaak staat dit op de zijkant van uw banden vermeld. Onder invloed van felle zon kan het aantal bar boven de 5 uitkomen, en soms zelfs nog hoger. Maar dat is niet direct de reden waarom een band kan ontploffen in de hitte. Als dat gebeurt, zal dat eerder liggen aan zwakkere plekjes in het rubber wat wel weer kan ontstaan wanneer dit opwarmt. U doet uzelf dus een groot plezier als u uw fiets ook om die reden in de schaduw zet.

Overigens worden zwarte banden eerder te warm dan andere kleuren. Even opletten waar u uw fiets parkeert, verhoogt dus ook uw eigen veiligheid. Want die band kan ook ontploffen als u na uw pauze weer gaat rijden. Oververhitting kan ook komen door veel remmen met ouderwetse velgremmen. Want dan worden de velgen namelijk heel erg heet.

Fietsaccu in de zomerregen

Nog even terug naar de fietsaccu. Ook niet onbelangrijk: voer na een fikse regenbui in de zomer het onderhoud aan uw accu uit dat hoort bij de herfst. Demonteer uw accu eventjes en maak de accupunten goed droog. De bekijk hier tips voor onderhoud van uw fietsaccu per seizoen. Wilt u weten hoe u het best uw e-bike schoonmaakt, lees dan dit artikel.

Zo maakt u een e-bike schoon. Dit heeft u nodig

(Bron: ANWB, Fietsactief, Fitesen123, De Wereldfietser. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] is raadzaam om een fietsaccu te bewaren in een niet te koude of te warme ruimte. Parkeer uw fiets in de zomer dan ook altijd in de schaduw. Waarom zou u uw e-bike onnodig opwarmen? Volg onderstaande aanvullende algemene tips over […]