Registeren Inloggen

Zo maakt u een e-bike schoon. Dit heeft u nodig

De aanschaf van een e-bike kan aardig in de papieren lopen. Dan is een beetje onderhoud aan zo’n duur vervoermiddel wel op zijn plaats. Een goede schoonmaakbeurt op zijn tijd laat uw elektrische fiets niet alleen lekkerder rijden, maar verlengt de levensduur ervan ook aanzienlijk. Hoe u die reiniging aanpakt en wat u daarbij nodig heeft, kunt u uit onderstaande tips halen.

Wat heeft u nodig?

Een beetje voorbereiding op uw schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat u niet steeds misgrijpt. En dan hoeft u ook niet steeds naar binnen te lopen vanuit de natte tuin om spullen te pakken. Want wie zijn fiets schoonmaakt, veroorzaakt ook waterplassen. Om na uw fiets schoon te hebben gemaakt, ook nog eens uw huis te moeten gaan dweilen… Dát kan een beetje te veel van het goede zijn.

Dit is grofweg wat u nodig heeft:

  • Tuinslang
  • Een emmer lauwwarm water
  • Speciale fietsreiniger of zeep (afwasmiddel kan ook)
  • Een spons, verfkwast, oude afwasborstel, oude tandenborstel
  • Oude doeken of theedoeken
  • Kettingontvetter
  • Kettingsmeermiddel (dry of wet lube)
  • Beschermende fietswax of of sealant
  • Fietspomp voor na afloop

Waar begint u?

Wie een racefiets of mountainbike heeft, kent het ‘schoonmaakritueel’ al van buiten. Er zijn wielrenners, die zowat na elk ritje hun fiets schoonmaken. Dat is echt overdreven bij de e-bike. Maar waar moet u nu beginnen? Allereerst zet u uw fiets goed centraal in de tuin, zodat u overal bij kunt komen. Daarna neemt u de accu eraf en legt u hem even op een veilige plek, waar die niet nat kan worden. Want er komt wel wat water kijken bij zo’n reinigingsbeurt. Niet heel veel, maar toch.

Als u dit heeft gedaan, kunt u beginnen met uw fiets eens goed af te spuiten. Gebruik een gewone tuinslang, écht geen hogedrukspuit. Want daarmee spuit u ook het vet weg van de kogellagers en de naven, die juist vettig en waterafstotend moeten blijven. Kijk wel uit dat er niet te veel water op het schermpje komt en de accubehuizing. Als dat droog kan blijven, des te beter. Want elektra en water gaan niet samen. Langer dan 1 minuut afspuiten is absoluut niet nodig.

Schoonmaak van frame e-bike

Spons nu uw frame af met een lauw sopje. Gebruik nooit heet water, want mogelijk aanwezige zouten zouden dan kunnen inwerken op kwetsbare onderdelen. Bovendien kan de lak van uw fiets dan verkleuren. Ga bij dit werkje van boven naar beneden. Als u andersom gaat, dan worden al schoongemaakte delen opnieuw vuil door druipwater. Vergeet trouwens de wielen ook niet.

De ketting

Dan komt het leukste werkje voor de ware liefhebber. Dat is de ketting weer spic en span krijgen. Dit onderdeel mag u overslaan als u geen ketting maar een rubberen of glasvezel riem heeft. Een vuile ketting is zwart, een schone is zilverkleurig en glanst in het zonnetje. Gebruik hiervoor speciale kettingontvetter, verkrijgbaar bij de fietsenmaker of in de specialistische webshop. Er zijn ook biologische producten in omloop, hetgeen ook beter is voor de planten in uw tuin.

Doe een beetje kettingontvetter in een oude (jam)pot en haal er een verfkwast doorheen. Daarmee smeert u de hele ketting in. Dat kan overigens niet als u een afgesloten kettingkast heeft. Dan is dit onderdeel van uw schoonmaakbeurt misschien meer een klusje voor de fietsenmaker bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar een ketting onder een dichte kettingkast wordt bijna niet vuil. Daarna laat u de ontvetter een minuut of 5 intrekken. Vet kan namelijk hardnekkig aan de schakels vast blijven zitten. Voor wie dat gekwast maar gedoe vindt, is er ook ontvetter als spray te koop.

De slotetappe

Het moment van de afronding is nabij nu. Ga als de 5 minuten om zijn even met de afwasborstel die u in het lauwe water heeft gedompeld langs de ketting. Dit doet u terwijl u een van de pedalen tegelijkertijd naar achter beweegt. Houd de borstel stil, de ketting in beweging doet nu zelf het werk. Er zijn hier ook speciale apparaatjes met ingebouwd borsteltje voor te koop. De ketting loopt dan door dit apparaat heen. Als het goed is, ziet u de ketting zo weer zilverkleurig worden. Met de afwasborstel kunt u ook langs de tandwielen bij het achterwiel gaan en die 2 kleinere tandwieltjes van de derailleur. Om die echt schoon te krijgen komt een oude tandenborstel goed van pas, want die komt tot in de kleinste kiertjes. Dit hoeft niet als u naafversnelling heeft en een gesloten kettingkast. Dan kunt u namelijk niet bij ketting en tandwieltjes, die hier op de as zitten. Zoals hierboven gezegd: laat dit rotklusje dan maar over aan de vakman die ook repareren kan.

Daarna spuit u nog eenmaal met de tuinslang zowel het frame als de ketting (wél weer in beweging!) af. Droog de ketting af met een droge doek. Floss de ruimte tussen de tandwielen ook eventjes met een doekje. Het frame droogt u ook af met een oude theedoek. Eventueel gebruikt u nog beschermende fietswax of of sealant om de lak wat extra te laten glimmen. De fiets is nu helemaal schoon.

Smeerbeurt e-bike

Na de schoonmaakbeurt volgt nog een smeerbeurt van de ketting (tenzij u een gesloten kettingkast heeft). Er is dry en wet lube. Eerstgenoemde soort is voor droog weer, laatstgenoemde is voor nat weer. Aan dry lube blijft minder vuil hangen, maar in een regenbui spoelt deze smeersoort wel zo van uw ketting af. Het smeren gaat door het flaconnetje met het tuitje tegen de ketting te houden waar die uit de derailleur komt gelopen. Want zo wordt het stuk gesmeerd van de ketting dat in aanraking komt met de tandwielen.

U pakt eerst de ene kant van de schakels mee en dan de andere kant, alhoewel er ook mensen zijn die alleen het midden van de schakels smeren. Maar dat werkt aanzienlijk minder goed, of zelfs helemaal niet. Ook nu geldt weer: laat het even 5-10 minuten intrekken. Neem daarna met een droog doekje voorzichtig kettingsmeer af dat op de zijkanten van de schakels zit. Want dat laten zitten, betekent alleen maar dat het meer vuil aantrekt. Tot slot: pomp uw banden nog even op, als dat nodig is. Dat rijdt namelijk veel lekkerder. Bovendien: een goede bandenspanning voorkomt lekke banden. En klaar is kees. Veel plezier op de schone fiets.

E-bike, stadfiets, tourfiets of fitnessfiets. Welk type fiets moet ik aanschaffen?

(Bron: Archief, YouTube, Fietsblog, Margriet, Elektrische Fietser, Manners. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie