Registeren Inloggen

Elles: “Plat op mijn gezicht door een gat in de weg”

Elles de Bruin struikelt door een gat in de weg. Dat loopt relatief goed af, maar dat is op oudere leeftijd niet meer vanzelfsprekend. Wie is er aansprakelijk als u door een loszittende stoeptegel of slecht onderhouden pad een val maakt?

Plat op mijn gezicht

“Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat heb ik onlangs aan den lijve ondervonden. Ik ging op zaterdag met mijn man en jongste dochter een wandeling maken door de duinen en nog voordat we op de route waren aangekomen, lag ik plat om mijn gezicht. Het was een harde klap, die nog even nadreunde in mijn lijf.

Gat

Ik bleef liggen, voelde aan mijn hand, mijn pols, want daarmee had ik de val opgevangen. Ik hoorde mijn dochter gillen: “Mam, wat doe je nou!” Mijn man hielp me overeind. “Waarom val je nou?”, vroeg hij en toen zagen we de oorzaak. Een gat in het voetpad. Ik was er middenin gaan staan en vervolgens gevallen.

Eenzijdig verkeersongeluk

Het is gelukkig goed afgelopen, een blauwe plek en een zere hand, maar geen grote lichamelijke kwetsuren.
Dat is ook weleens anders. Op de redactie krijgen we geregeld meldingen van mensen die zijn gevallen als gevolg van slecht onderhouden voetpaden of uitstekende stoeptegels, die omhoog gedrukt zijn door boomwortels. Duizenden mensen belanden jaarlijks op de SEH door een eenzijdig verkeersongeluk, zoals dat heet. De gevolgen kunnen ernstig zijn.

Meld bij de gemeente

Het is daarom belangrijk dat u zo’n slecht onderhouden deel van de openbare weg bij de gemeente meldt, want pas dan kunnen ze er snel iets aan doen. En alleen dan kunt u de gemeente eventueel aansprakelijk stellen. In april besteden we in de tv-uitzending van Meldpunt aandacht aan dit onderwerp. Heeft u zelf ook meegemaakt dat u viel als gevolg van slecht wegdek of scheve stoeptegels? Laat het ons weten via meldpunt@omroepmax.nl.”

Geef een reactie