Registeren Inloggen

Zo maakt u het fietsendieven lastig: tips tegen fietsdiefstal

In Nederland is de fiets bijna niet weg te denken uit het straatbeeld. Even naar de supermarkt, of een flinke tocht maken op de fiets, daar kijkt niemand gek van op. Helaas maken ook dieven gebruik van het vervoersmiddel, al dan niet om er geld aan te verdienen. Hoe u het ze moeilijk kunt maken en wat u kunt doen als uw fiets toch gestolen is, leest u in dit artikel.

Fietsdiefstal

Fietsdiefstal komt regelmatig voor. Hoeveel fietsen er jaarlijks worden gestolen, is echter niet  bekend. Niet iedereen doet namelijk aangifte als zijn of haar fiets is gestolen. Uit onderzoek van de Veiligheidsmonitor blijkt dat er in 2021 in ieder geval 735.000 fietsen zijn gestolen. Hiervan gaat het vooral om een niet-elektrische fiets. In 15 procent van de gevallen ging het wel om een elektrische fiets of speed pedelec.

Extra sloten

Om het fietsendieven lastiger te maken, kunt u ten eerste extra sloten gebruiken. Gebruik dus  bijvoorbeeld naast uw vaste fietsslot, nog 2 hangsloten. Het beste is om ook nog eens verschillende soorten sloten te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor 1 ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Op die manier kost het dieven meer tijd en moeite om uw fiets mee te krijgen. Let wel goed op dat de sloten het ART-keurmerk hebben. Heeft u een e-bike? Vergeet dan niet het afneembare display los te koppelen. En doe, als uw accu een slot heeft, deze op slot. Is dit niet het geval, neem de accu dan mee. Sommige moderne e-bikes hebben een zogenaamd ‘schopslot’. Als u tegen de achteras schopt, staat de fiets op slot. Met een app op uw telefoon kunt u het slot openkrijgen. Bent u uw telefoon vergeten, dan kunt u ook een code, op een knopje bij het stuur, intikken.

Goed vastzetten

Naast het gebruiken van meerdere sloten, is de manier waarop u deze gebruikt en hoe u de fiets vastzet ook zeker niet onbelangrijk. Zet uw fiets bijvoorbeeld niet ‘los’ op straat op slot, maar maak deze aan iets vast. Denk bijvoorbeeld aan een fietsrek, boom, hek of lantaarnpaal. Zorg dat u de sloten om het frame én door het voorwiel haalt en vastzet. Maak het slot vervolgens hoog vast, zodat deze niet op de grond hangt. Dan kunnen dieven moeilijker een betonschaar gebruiken. Doet u dit wel, dan kunnen dieven ook met stenen op het slot slaan om het te openen.

In het zicht

Zet uw fiets ook binnen of op een bewaakte plek neer. Is dit niet mogelijk, zet ‘m dan in het zicht. Mocht uw fiets de prooi zijn voor fietsdiefstal, dan is ook de dief vol in het zicht en is de kans dat ‘ie wordt betrapt een stuk groter. En dat willen fietsendieven natuurlijk liever niet.

Fietsregistratiekaart

Handig om te hebben: de fietsregistratiekaart. Hier kunt u alle gegevens van de fiets in opschrijven. Mocht u slachtoffer zijn van fietsdiefstal, dan is deze kaart erg nuttig voor de politie om uw fiets terug te kunnen vinden.

GPS

Om te voorkomen dat u uw fiets niet meer terugvindt, omdat u bent vergeten waar deze staat of door diefstal, kunt u een GPS-tracker op de fiets installeren. Op die manier kunt u de locatie van uw fiets gemakkelijk terugvinden en in de gaten houden.

Aangifte doen van fietsdiefstal

Is uw fiets toch gestolen? En stond deze in uw schuur, kelderbox of garage? Dan kunt u via deze link aangifte doen bij de politie. Het is belangrijk dat u het framenummer opgeeft, want daardoor kan de politie uw fiets sneller terugvinden. Ook voor de verzekering is dit vaak verplicht. Dit nummer staat meestal op het eigendomsbewijs dat u van de fietsenhandelaar krijgt.

Merkt u op straat dat uw fiets weg is? Dan kan de gemeente deze hebben verwijderd. Hij hoeft dus niet meteen gestolen te zijn. Neemt daarom als eerste contact op met het fietsdepot van uw gemeente. Via deze link kunt u alle fietsendepots raadplegen. Staat uw fiets daar niet? dan kunt u alsnog aangifte doen.

10 tips om autodiefstal of auto-inbraak te voorkomen

(Bron: Centrum Fietsdiefstal, Politie, Stichting ART, Opsporing Verzocht. Foto: Shutterstock)

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] zijn veel tips om de kans op fietsdiefstal te verkleinen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om verschillende, goede, sloten te gebruiken en deze hoog boven […]

    Je kan ook de zadelpen eruit halen met weinig gereedschap. Fietsen dieven wil geen fiets zonder zadel. Je kan ook een band leeg laten lopen. Fietsen dieven wil geen fiets met en plat band.