Registeren Inloggen

Klant van Yarden blijkt al jaren onterecht geroyeerd en onverzekerd. Check uw eigen uitvaartpolis

DELA lijkt niet alle ledeninformatie compleet te hebben als het om voormalige Yarden-polissen gaat. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben een uitvaartpolis afgesloten bij het voormalige Yarden dat nu bij DELA hoort. De 77-jarige Erik van Delden is een van hen.

Polissen al 20 jaar geleden geroyeerd

Sinds zijn geboorte is Van Delden verzekerd. Zijn uitvaart naturapolis is al decennia premievrij, ook de polis voor zijn echtgenote Els is compleet betaald. Tijdens het ordenen van zijn administratie wordt hij nieuwsgierig naar eventuele veranderingen sinds de overname van DELA. Hij zoekt zijn polis online op. Maar hij vindt niets. Ook bij DELA kunnen ze zijn polis niet vinden. Als hij aandringt op een onderzoek, vertelt DELA dat de polissen van hem en zijn vrouw al 20 jaar geleden geroyeerd zijn.

Adres onbekend

Als reden geeft de verzekeraar door dat er een wanbetaling in het oude systeem staat. In 2003 zou er een betaalachterstand zijn van de jaarlijkse administratiekosten. Maar daar heeft familie Van Delden nooit bericht van ontvangen. Ook het papiertje dat Yarden de polis royeert ontbreekt. Volgens DELA staat in 2003 genoteerd dat zijn adres onbekend is. Dat kan niet kloppen, want de familie woont al sinds 1993 op hetzelfde adres. Bovendien worden de polissen van Eriks zonen wel afgeschreven van Eriks bankrekening en komen er Yardenbrieven voor hen aan op hetzelfde adres.

Uitvaartpolis en correspondentie als bewijsstukken

Van Delden heeft alle papierwerk bewaard. De polis en correspondentie van andere familieleden na het jaar van royement, kan hij als bewijsstukken laten zien. DELA heeft geen bewijsstukken, behalve de vreemde notities in het oude administratiesysteem van Yarden.

Van Delden wil dat het oneerlijke royement van zijn polissen wordt teruggedraaid. Maar DELA werkt niet mee. Ze kunnen niets terugvinden in de oude administratie, en daar blijft het bij.

Als ombudsman Rogier de Haan dezelfde bewijsstukken aan DELA voorlegt, komt er toch schot in de zaak. DELA biedt excuses aan en zegt in vergelijkbare zaken met maatwerk te zoeken naar een oplossing. De polissen van Erik en zijn vrouw worden in ere hersteld met tenminste dezelfde voorwaarden.

Dit kunt uzelf doen bij uw oude uitvaartpolis van Yarden

Maakt u zich zorgen of uw Yarden-uitvaartpolis nog bekend is bij DELA? Zoek dan de polis eerst online op. Kunt u de polis online niet terugvinden, neem dan contact op met DELA op werkdagen via telefoonnummer 040-232 21 22.

In 2019 heeft Meldpunt aandacht besteed aan de overname van Yarden door Dela. Wat de gevolgen voor de klanten zijn is daar toen uitgebreid aan bod gekomen. Pas in 2021 heeft de overname officieel zijn beslag gekregen.

(Foto: MAX)

 

 

 

Geef een reactie

Reacties (3)

  Geachte redactie

  Ik heb een vergelijkbare situatie meegemaakt als in de uitzending van 23 februari. Ik had een gecombineerde verzekering bij Stad Rotterdam / Verzekeringsunie later overgenomen door ASR. De combinatie bestond uit een overlijdensrisico verzekering . begrafenisverzekering in combinatie met een pensioenverzekering die op mijn pensioengerechtigde leeftijd zou uitbetalen. Ik heb altijd op hetzelfde adres gewoond op een gegeven moment kreeg ik geen facturen meer. Toen ik (later) ging informeren bleek de verzekering overgenomen te zijn door ASR en dat ze de premie voor mijn overlijdensrisico verzekering / begrafenis verzekering betaald hadden uit mijn pensioenpotje tot die leeg was en toen is alles gestopt. Met veel moeite heb ik de gegevens boven water gekregen maar volgens de verzekering waren dit de voorwaarden nu heb ik dus en geen pensioen en geen begrafenis verzekering meer. (De begrafenis verzekering heeft mijn vader voor mij afgesloten bij mijn geboorte 1947)
  Kunnen zij zomaar de premie uit mijn pensioenpotje halen, zonder mijn medeweten? dat kan toch niet zomaar. Ze zeggen dat ze me een keer bericht gestuurd hebben, maar ik heb die brief nooit onder ogen gehad, ook geen herinneringen of wat ook.
  Kunt u mij hierbij helpen? Ik heb nu alleen maar AOW.

  Met vriendelijke groet
  Truus Koppers (06 49840413)

  Ik zie nu eigenlijk pas dat Yarden tegenwoordig onder DELA valt https://www.uitvaartdirekt.nl/overname-yarden-dela/

  Ons gezin heeft een naturapolis bij de AVVL afgesloten. W zijn al jaren bij Yarden verzekerd en dus nu bij DELA. Als onze tijd is gekomen willen we net als onze vaders en moeders, opa en oma’s in het crematorium van Groningen worden gecremeerd. Helaas zegt DELA dat mag niet. Je hebt een polis die nu bij DELA hoort en je moet bij de DELA gecremeerd worden .Doe je dat niet moet je en bedrag van € 1800 bijbetalen. Ik vind dit niet te filmen, schandalig gewoon. Ik zou graag zien dat hier wat meegedaan wordt. Ik wil helemaal niet in het crematorium van DELA gecremeerd worden. Maar ik wil ook geen € 1800 bijbetalen. Wie kan mij hier raad in geven. Zelf ben ik al vanaf 1972 lid van de AVVL/Yarden .