Registeren Inloggen

Premie zorgverzekering gaat omhoog in 2022

Er wordt komend jaar flink geïnvesteerd in de zorg. De overheid is van plan om in totaal 100 miljard euro te besteden. Dit betekent waarschijnlijk dat de zorgpremie van de basisverzekering omhoog gaat om de kosten te dekken.

Zorgverzekering wordt waarschijnlijk duurder

U bent volgend jaar waarschijnlijk meer geld kwijt aan uw zorgverzekering. Het demissionaire kabinet verwacht namelijk dat de premie die u betaalt voor de basisverzekering in 2022 met 2,75 euro per maand stijgt. Daarmee komt het totale bedrag uit op zo’n 121,25 euro per maand.

Nog niet helemaal zeker

Deze prijsstijging is nog niet zeker, want het gaat nu om een schatting. Zorgverzekeraars stellen in november namelijk zelf hun premie vast. Vorig jaar zei het kabinet dat de premie met 5 euro per maand zou stijgen. Uiteindelijk verhoogden de verzekeraars hun premies met 3 tot 10 euro per maand.

Eigen risico blijft staan

Het verplichte eigen risico blijft 385 euro per maand. Dat is net zoals vorige jaren. De Tweede Kamer heeft voor de zomer aangedrongen om het eigen risico op dit bedrag te houden. Dat betekent dat mensen de eerste 385 euro zelf moeten betalen als ze gebruik maken van zorg uit het basispakket. Boven dat bedrag betaalt de zorgverzekeraar de kosten.

Hogere zorgtoeslag

Heeft u een lager inkomen? Dan zult u waarschijnlijk geen last hebben van de verhoging van de premie. De zorgtoeslag wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid namelijk verhoogd met maximaal 3 euro per maand.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ANP

Geef een reactie