Registeren Inloggen

Rijdt u minder door corona? Pas uw verzekering aan en bespaar

Thuiswerken in plaats van elke dag naar kantoor en minder op bezoek bij familie en vrienden. Door de coronacrisis stappen we met zijn allen minder vaak in de auto. Wanneer u minder kilometers rijdt, kan het slim zijn uw autoverzekering opnieuw onder de loep te nemen. Mogelijk kunt u hierdoor namelijk flink besparen.

Meeste mensen passen autoverzekering niet aan

Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. Volgens de online consumentenadviseur geven bijna 7 op de 10 Nederlandse autobezitters aan minder kilometers te maken sinds de start van de coronacrisis. Ondanks een mogelijk lagere premie bij minder gereden kilometers, heeft 95 procent van de Nederlandse automobilisten zijn autoverzekering hier niet op aangepast.

Maar dat is wel slim

Toch is dat waarschijnlijk slim. Een werknemer die voor de pandemie vijf dagen per week veertig kilometer naar zijn werk reed, doet dat nu misschien nog maar twee dagen. Op jaarbasis scheelt dat al snel meer dan tienduizend kilometer. Met de aankondiging van grote bedrijven dat thuiswerken de norm wordt, zal het gereden aantal kilometers ook in de toekomst gemiddeld lager uitvallen dan voor de coronacrisis.

Honderden euro’s besparen

Pricewise berekende dat kritische consumenten die minder in de auto zitten tot wel honderden euro’s per jaar kunnen besparen. Er werd bij achttien verzekeraars gekeken naar premieverschillen bij kilometrages van maximaal 7.500 en 25.000 per jaar. Bij één verzekeraar liep het premieverschil tussen bijvoorbeeld 20.000 km en 25.000 km op tot wel 20 procent. Gemiddeld kunnen automobilisten 65 euro per jaar besparen. Maar afhankelijk van de autoverzekeraar, de auto en het aantal schadevrije jaren, kan dit oplopen tot 399 euro.

Meer kilometers is meer risico

Bij dertien van de achttien verzekeraars heeft het aantal kilometers invloed op de premie. Volgens Arno Baas, expert autoverzekeringen bij Pricewise, wordt het aantal kilometers door deze verzekeraars vastgesteld om het risico op schade in te schatten. ‘Maar pakt dat niet altijd uit in het voordeel van de consument. Hoe meer je rijdt, hoe groter het risico op schade. Tegelijkertijd voelen de verschillen in premie soms ook oneerlijk. Bij sommige verzekeraars is het premieverschil tussen 24.999 kilometer en 25.000 kilometer wel tien procent of meer. Dat is lastig uit te leggen.’

Overstappen hoeft niet, aanpassen wel

U hoeft overigens niet per se over te stappen naar een andere verzekeraar om te besparen op uw verzekering. U kunt het aantal kilometers ook wijzigen bij uw huidige verzekeraar. De verzekeraar zal dan een nieuwe premie berekenen op basis van het huidige aantal gereden kilometers. Toch is het volgens Pricewise ook altijd aan te raden uw verzekering te vergelijken met andere aanbieders.

Contractduur

Let dan wel op de contractduur. Deze verschilt per verzekering. De standaard contractduur bedraagt twaalf maanden. Daarna kunt u overstappen van autoverzekering. Er is daarnaast een groot aantal verzekeraars waarbij de autoverzekering dagelijks opzegbaar is. Voordat u een nieuwe autoverzekering afsluit, is het dus goed om even in de polisvoorwaarden te kijken naar de contractduur die voor uw polis van toepassing is.

Voorbeelden van besparingen

Pricewise analyseerde vier veelvoorkomende profielen van verzekerden, waarbij steeds van dezelfde woonplaats (Alkmaar) en hetzelfde eigen risico (max. 150 euro) werd uitgegaan. Daarnaast werd gekeken naar het verschil in premie tussen een kilometrage van maximaal 25.000 en een kilometrage van maximaal 7.500. Hierbij werd ervan uitgegaan dat er geen vakantie- en minder woon-werkverkeerkilometers zijn gemaakt. Afhankelijk van de leeftijd van de autobezitter, het aantal schadevrije jaren, het type auto en de autoverzekering, kan een verschil rond de 17.500 kilometer het volgende betekenen voor de autopremie:

Starter, 25 jaar, Volkswagen polo bouwjaar 2007, twee schadevrije jaren en alleen een WA-verzekering.   Een 25-jarige met een Volkswagen Polo, twee schadevrije jaren en een WA-verzekering betaalde in 2020 gemiddeld € 66,- aan onnodige premie. De maximale besparing kan oplopen tot € 228,-, wat voor veel jongeren met een WA-verzekering meer dan 25% van een jaarpremie is.

Koppel van 31 jaar, Skoda Octavia bouwjaar 2012, zes schadevrije jaren en een WA+ Beperkt Casco.
Een jong koppel zonder kinderen met een Skoda Octavia, zes schadevrije jaren en een WA + beperkt cascoverzekering, betaalde in 2020 gemiddeld € 64,- te veel. De maximale besparing kan oplopen tot wel € 207,-.

Stel met twee kinderen, 36 jaar, Volvo V70 bouwjaar 2017, tien schadevrije jaren en een allriskverzekering.
Een stel met twee kinderen, een gezinsauto, tien schadevrije jaren en een allriskverzekering betaalde in 2020 gemiddeld € 75,- teveel. De maximale besparing kan oplopen tot wel € 399,-.

Koppel van 64 jaar, Nissan Qashqai bouwjaar 2018, twintig schadevrije jaren en een allriskverzekering.
Uit het onderzoek blijkt dat 50- tot 65-jarigen hun kilometers het minst vaak hebben aangepast sinds maart 2020. Een stel met een Nissan Qashqai, twintig schadevrije jaren en een allriskverzekering kon gemiddeld € 55,- besparen. De maximale besparing kan voor hen oplopen tot wel € 259,-.

Voor een proefberekening aan de hand van kenteken, postcode, geboortedatum, schadevrije jaren en het aantal kilometers; zie de website van Pricewise.

Bron: Pricewise

Geef een reactie