Registeren Inloggen

Medische kosten op reis: in de toekomst onverzekerbaar?

Verschillende partijen maken zich zorgen over de medische kosten die mensen soms maken op reis. In andere landen lopen de zorgkosten zo hard op, dat verzekeraars het risico niet kunnen dekken. Hier moet op letten bij het verzekeren voor zorg in het buitenland.

Zorgkosten lopen op

Aan het begin van 2019 werd MAX Ombudsman uitgenodigd voor een ontbijt met minister Blok. Vele betrokkenen uit de reiswereld spraken daar met elkaar over trends en ontwikkelingen in de reisbranche. Ook het onderwerp verzekeren passeerde de revue. Tijdens de bijeenkomst met minister Blok werd al snel duidelijk dat veel partijen zich grote zorgen maken over de medische kosten die mensen soms moeten maken op reis. Waarom? Simpelweg omdat in andere landen de zorgkosten zo enorm oplopen dat verzekeraars het risico bijna niet meer kunnen dekken.

Dekking verschilt per soort verzekering

Dit is hoe het werkt. De basisverzekering in Nederland vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen en privéklinieken is de zorg duurder dan in ons land. U krijgt dan niet de hele rekening vergoed van uw zorgverzekeraar. Voor de extra kosten zou u een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met de dekking ‘geneeskundige kosten’ moeten hebben. Alleen een aanvullende ziektekostenverzekering zal vaak niet alle bijkomende kosten dekken. Als u de medische kosten via de reisverzekering heeft meeverzekerd, krijgt u alle spoedeisende medische zorg in het buitenland in principe vergoed. Daarnaast zullen ook vaak bijkomende kosten gedekt zijn. Per polis kunnen er verschillen bestaan, maar vaak zullen ook tandartskosten en repatriëringskosten (stel u moet liggend terug in het vliegtuig na een ongeval) onder de dekking vallen. Let wel goed op, want vaak zit hier een maximumtarief aan.

Somber toekomstbeeld

In veel andere landen gaan de medische kosten flink over de kop, omdat u vaak in een privékliniek terechtkomt. Er zijn landen waar de medische kosten wel 20 keer zo hoog zijn als hier. Komt u daar in het ziekenhuis terecht en bent u onderverzekerd, dan kunt u flink in de geldproblemen komen. De premies van doorlopende reisverzekeringen vallen nu op zich nog wel mee, maar er gaan geluiden op dat verzekeraars zich zorgen maken over de exorbitante bedragen van de zorg in het buitenland en of die op de lange termijn verzekerbaar blijven.

Hier moet u op letten

Een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ dekt dus de meeste kosten. Pas op met eenmalige reisverzekeringen die u bij het boeken van een reis worden aangeboden. Check eerst of de verzekering ergens anders niet goedkoper is en of de dekking is wat u ervan verwacht. Vaak is een eenmalige verzekering in verhouding stukken duurder dan een doorlopende. En denk eraan om het vinkje werelddekking aan te vinken, anders stopt de verzekering bij de grens van Europa! Meer uitleg over het afsluiten van een reisverzekering leest u in dit artikel.

Heeft u dit meegemaakt?

Wij zijn op dit moment op zoek naar verhalen van mensen die in de problemen zijn gekomen door een medische behandeling in het buitenland. Is u iets overkomen? Schoot bij u de dekking tekort? Bent u slecht geholpen, moest u alles zelf betalen of heeft u iets anders meegemaakt? Laat het ons weten. MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie