Registeren Inloggen

Rogier de Haan: ‘VGZ, digibetisme is geen ziekte!’

Eind mei motregende het ineens verontwaardigde telefoontjes over zorgverzekeraar VGZ. Elke dag weer. Als er zoiets gebeurt, is er iets aan de hand…

VGZ brengt kosten in rekening voor papieren post

Wat blijkt: VGZ (en de aanverwante verzekeraars IZA en IZZ) had halverwege het lopende verzekeringsjaar besloten om iedereen die papieren post wenst te ontvangen 1,25 euro extra in rekening te brengen. Elke maand. Ook als VGZ 1 of meer maanden geen brief stuurt. In feite heeft VGZ voor deze groep eenzijdig de zorgpremie structureel met 15 euro per jaar verhoogd.

Blauwe envelop

Hoofdredacteur van MAX Magazine Peter Contant wijdde zijn column er al aan, en sindsdien is de motregen aan klachten in ons spreekuur aangezwollen tot een regenbui die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit zit de mensen echt hoog. Wij begrijpen dat. Wij vinden dat iedereen die niet (volledig) digitaal kan of wil, de mogelijkheid moet hebben om met gewone papieren brieven met overheden en instellingen te communiceren. Toen de Belastingdienst enkele jaren geleden besloot om voortaan alleen nog via DigiD brieven te versturen, startten wij dan ook een petitie vóór het behoud van de blauwe envelop. Die liep storm en had succes. Regelmatig besteden we aandacht aan allerlei andere kleinere en grotere pesterijtjes die voortkomen uit de voortschrijdende digitalisering.

Leeftijdsdiscriminatie

We zeggen daar steeds bij: wij hebben niets tegen digitalisering. Natuurlijk niet. Maar laat de keuze om daar (volledig) aan mee te doen bij de mensen zelf. VGZ zegt dit met ons eens te zijn. Mensen kunnen immers gewoon papieren post blijven ontvangen. Maar ja, dat kost nu eenmaal geld. Keuzevrijheid met een prijskaartje dus. Sterker nog: wat we van veel mensen horen, is dat het hier niet om keuzevrijheid gaat, maar om ouderendiscriminatie. Want voor het overgrote deel zullen het ouderen zijn die deze kosten betalen.

Solidariteit? Flauwekul!

En waarom men die 1,25 euro ook moet betalen als men 1 of meer maanden geen post ontvangt? Dat is een kwestie van solidariteit, aldus VGZ. Wij vinden dat een flauwekulargument. Solidariteit is iets anders dan 1 kostenpost eruit lichten en die neerleggen bij 1 groep. Volgens ons houdt solidariteit in dat je de kosten van ál je communicatiestromen gelijk verdeelt over álle verzekerden. Als VGZ dat weer zou gaan doen, heb je het over hooguit een paar cent op de totale premie.

Doet u mee?

VGZ beroept zich op de kleine lettertjes, die mogelijk maken wat ze nu hebben doorgevoerd. Het mag dus. Maar niet alles wat mag, moet je ook willen doen. Digibetisme, of welke naam ook maar geplakt wordt op de normale wens om niet (volledig) mee te doen aan digitalisering, is geen ziekte. Door voor alleen deze groep de premie omhoog te gooien, behandelt VGZ het wel zo: als een ziekte. Wij zinnen daarom op een ludieke actie. Doet u mee? We zijn nieuwsgierig naar uw ideeën. Ook als u uw zorgverzekeringen digitaal doet, kunt u zich bij ons melden. Uit solidariteit.

Premies kunnen door vergaande digitalisering van verzekeringen hoger uitvallen

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

    ik sluit mij aan tegen het VGZ berekenen van postverzending in plaats van digitaal

    goeden dag
    krijg al een paar Jaar een rekening eigenbijdragen 385,00 euro moet ik nog eens 1,50 betalen voor de acceptgiro krijg je een brief van vgz moet je hier ook voor betalen dit is een grote winst markt voor ze dit moet verdwijnen dit kan gewoon niet.

      ik sluit mij aan tegen het VGZ berekenen van postverzending in plaats van digitaal