Registeren Inloggen

Is er sprake van leeftijdsdiscriminatie in het verkeer?

Jaarlijks wordt het rijbewijs van honderden 65-plussers door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ongeldig verklaard. De reden: de politie twijfelt aan de rijvaardigheid van deze senioren. Wie het roze kaartje terug wil, moet diverse tests doen. Maar is dit wel terecht?

Het overkomt ook meneer Segers. Hij maakt een fout in het verkeer, waarna hij een bekeuring krijgt van de politie. Terecht, vindt hij. Maar in het rapport dat de politie opstelt, staat ook dat hij vanwege zijn leeftijd doorgestuurd wordt naar het CBR. En daar is meneer het niet mee eens. Zijn advocaat, Bert Kabel ziet dit vaker. Bij zijn kantoor kloppen meer oudere bestuurders aan voor hulp omdat ze ineens met het CBR te maken krijgen. Dat gebeurt nadat ze door de politie staande zijn gehouden, omdat die twijfelt aan hun rijvaardigheid. Veel ouderen vinden zo’n procedure stressvol. Eerst moeten zij verschillende tests doen, voordat het CBR beslist of het rijbewijs weer gebruikt mag worden.

Elles de Bruin praat over dit onderwerp met advocaat Bert Kabel en onderzoeker Ragnhild Davidse van Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt van 10 februari 2023.

Geef een reactie