Registeren Inloggen

BTW op groente en fruit verdwijnt pas in 2024, onduidelijk wat groente en fruit is

De invoeringsdatum van het schrappen van btw op groente en fruit ligt ergens in 2024. Er is meer onderzoek nodig om een definitie van groente en fruit voor deze maatregel vast te stellen, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Het schrappen van de btw kost volgens de minister het kabinet circa 1 miljard euro.

Definitie groente en fruit onduidelijk

Voor groente en fruit bestaat nu geen heldere definitie en dat kan bij het schrappen van de btw een probleem worden. Eerst moet worden afgebakend wat onder de definitie valt en dat is “een puzzel”, schrijft Van Ooijen. Met een extern bureau gaat het kabinet onderzoeken welke definitie moet worden gebruikt, en of die juridisch houdbaar en uitvoerbaar is. Dat onderzoek moet in januari klaar zijn.

Rechtszaken over gepureerde appel

Een verse appel of een krop sla is duidelijk. Het probleem ligt bijvoorbeeld bij gepureerde en geperste groente en fruit. Een duidelijke definitie is belangrijk, schrijft Van Ooijen. Als de definitie van groente- en fruit “onvoldoende scherp en juridisch houdbaar afgebakend is”, is de kans groot op rechtszaken. Met een goede afbakening worden “onnodige fiscale procedures” voorkomen. Ook leidt het tot een “doelmatigere toepassing van de maatregel”.

Suikerbelasting wordt onderzocht

Het kabinet gaat daarnaast de invoering van suikerbelasting onderzoeken. Daarbij worden twee varianten onderzocht: verhoging van belasting op suikerhoudende dranken zoals frisdranken en een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten. Ook dit onderzoek moet in januari klaar zijn.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hoelang eet de mensheid groenten en fruit in allerlei verschijningsvormen? Juist, eigenlijk al sinds de mensheid ontstond. Maar ja, een minister of staatssecretaris weet echt niet wat groenten of fruit zijn (ongezond levende figuur?!). Dus heeft de overheid tenminste TWEE jaren nodig om dat haarfijn uit te zoeken; na enige tijd zal dan blijken dat het toch weer een beetje anders is en dan wordt er aangepast zoals gebruikelijk in overheidskringen.
    Tsja, dat de overheid dan, volgens hun eigen idee, ongeveer een miljard Euro aan belastingen misloopt is een bijkomstigheid die onbelangrijk is, want dat hoesten de burgers toch weel op: ze moeten immers, liefst gezond met veel groenten en fruit, eten om die belastingopbrengst te garanderen.

    En dan nog dit: als wij, in die twee jaren, eenmaal ingesteld zijn op het betalen van de hoofdprijs om de staat te spekken, zou het zo maar kunnen dat het vraagstuk te lastig wordt bevonden en dat er dus niets verandert. Dan wordt die belastingverlaging gewoon in het archief gedumpt

    Oh ja, ze gaan een suikerbelasting onderzoeken maar ik dacht dat wij sinds mensenheugenis al accijnzen op suiker betalen. Dat is kennelijk in de ogen van de regering geen belasting….

    ja de staats kas moet nog even gespekt worden