Registeren Inloggen

Ook broodprijzen kunnen verder stijgen door de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen grote gevolgen voor de gasprijs. Maar ook de graanprijzen gaan omhoog, want de twee oorlogvoerende landen Rusland en Oekraïne zijn de graanschuur van Europa. Al in januari, dus nog vóór de oorlog, was de broodprijs al ruim 10 procent gestegen. Andere graan exporterende landen zoals Australië duiken in het gat. Maar wat van verder komt is vaak ook duurder.

Export van graan ligt stil

Door de oorlog in Oekraïne is de export van graan nagenoeg stil komen te liggen. De hele logistiek ligt namelijk op zijn kop door gesloten havens en wegen. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 25 procent van de totale wereldproductie van graan. Vooral Afrikaanse gebieden zijn afhankelijk van leveringen uit deze landen. Maar ook de Europese Unie zal het gaan merken. Als de boeren in Oekraïne ook niet kunnen inzaaien voor volgend jaar, zullen de gevolgen lang duren.

Toevallig heeft Australië net een record graanoogst geboekt. Maar een hogere vraag naar graan uit dat land zal de prijs doen stijgen, want door de grote afstand is het transport duur.

Hoogste graanprijs sinds 2008

Het Oekraïne-conflict kan voor duurder brood zorgen, meldt digitaal magazine Distrifood. De prijzen van graanproducten (brood, noedels, pasta, bier) in ons land staan meteen onder druk. De prijzen van tarwe en mais gaan stevig omhoog op de beurs in het Amerikaanse Chicago. Ook in Nederland kunnen we een stijging van de graanprijs verwachten, zegt het Comité van Graanhandelaren in EditieNL. De consument krijgt die prijzen doorberekend.  De prijs van 1.000 kilo graan was op de beurs in december 2020 nog 205 euro. 1000 kilo gerst kostte 185 euro. In de eerste week van maart 2022 kost 1000 kilo graan 277 euro en gerst 267 euro.

De prijs van tarwe is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. De grootste stijgingen zijn van de laatste maanden van 2021. Nog voor de oorlog was dat al te zien in de broodprijzen in januari. Die waren 10 procent gestegen. Maar een nieuwe stijging door de huidige oorlog komt er onherroepelijk aan. Duidelijke percentages zijn nog niet genoemd.

Ook vlees wordt duurder

Ook als u vlees koopt, zult u een prijsstijging gaan merken, want graan en mais zijn belangrijke ingrediënten van vee- en kippenvoer. De sancties tegen Rusland dragen verder bij aan de problemen, want die doen ook pijn aan de landen die ze aan Rusland opleggen.

Ondersteuning door het kabinet

Wie een kleine portemonnee heeft, zal financiële ondersteuning krijgen van het kabinet. Maar dit is niet binnen 2 weken voor elkaar te krijgen. Bij het kabinetsoverleg op 3 maart 2022 over de oorlog in Oekraïne kwam de voedselvoorziening ter sprake. “De mensen zullen geduld moeten hebben”, zei Mark Rutte na afloop tegen de NOS. “De ondersteuning zal ook weer niet heel lang gaan duren.”

Al in oktober 2021, dus ruim voor het begin van de huidige oorlog, is er een compensatie voor de hogere energieprijzen bekendgemaakt. Die bedraagt gemiddeld 400 euro in de vorm van belastingvermindering op energie. Het is nog niet duidelijk hoe de hogere prijzen van graanproducten aangepakt gaan worden.

Bron: Distrifood, EditieNL, NOS, Bakkerswereld, Nieuwe Oogst

Hoge energieprijzen: Gaat overheid compenseren en hoe kom ik aan vast contract?

Geef een reactie

Reactie

    Tja…het is al net als met de corona.
    Een biertje kostte opeens minstens € 3 in plaats van € 2,50 en dat blijft zo. De horeca liep voorop !!!
    Alle prijsstijgingen waren door de corona de oorzaak.
    Nu is opeens de Russische inval in Oekraïne overal de oorzaak van.
    Het graan ligt al maanden in de voorraad schuren opgeslagen.
    S’winters groeit er geen graan.
    Hetzelfde geld voor gas en olie.
    Er is voorlopig voor maanden genoeg .
    Tis gewoon politiek en speculatie.
    De overheid verdient ook dik aan de hoge prijzen door hogere belasting opbrengsten.