Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: 55-plussers onderschatten risico’s alcohol

Nederlanders van boven de 55 jaar denken te makkelijk over alcohol. Mag een kankerpatiënt na een chemokuur een foto met haar gebruiken voor een paspoort? En: door een gat in de waterleiding, achter de watermeter, lekt 10 miljoen liter drinkwater weg. Wie betaalt dan de rekening?

14 glazen per week

55-plussers zwakken hun drankgebruik af en onderschatten de gezondheidsrisico’s, meldt het Trimbos-instituut. Gemiddeld nuttigt één op de acht Nederlanders regelmatig een biertje, een glas wijn of een borrel. En door de vergrijzing neemt het aantal mannen en vrouwen dat drinkt toe. Het Trimbos-instituut becijfert dat gemiddeld 10 procent van de 55-plussers overmatig consumeert. Zij drinken 14 tot 21 glazen per week. Met soms ernstige gevolgen. Zo melden eerstehulpposten dat ze steeds meer mensen over de vloer krijgen die zich (zwaar) bezeerd hebben, waarbij alcohol een rol speelt.

“Het hoort erbij”

Huisarts Ted van Essen vertelt in Meldpunt dat alcohol er in onze maatschappij bij hoort. Het heeft een sociale functie. Tegelijkertijd weet hij dat veel ouderen zich niet genoeg bewust zijn van de gevaren. Hij pleit voor betere voorlichting en overheidsmaatregelen, zoals hogere accijns.

Paspoort verlengen tijdens chemokuur

Ook in de televisieuitzending van 31 mei: De 50-jarige Sandra Eman uit Velden heeft borstkanker gehad en wil na haar chemo met haar dochter naar Marrakesh om een zware periode achter zich te laten. Haar paspoort moet verlengd worden, maar het gemeentehuis in Venlo accepteert haar pasfoto niet. Daarop staat Sandra nog met een bos krullen, terwijl ze nu door de chemo helemaal kaal is. “U krijgt zo geen paspoort, u lijkt niet op de foto”, zegt de loketbeambte onomwonden. Sandra voelt zich gekwetst en is woedend, moet ze dan voor tien jaar met een kaal hoofd in haar paspoort staan?  De Borstkankervereniging Nederland krijgt tientallen berichten van vrouwen in dezelfde situatie. Wat zijn de regels en is er een oplossing? MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in deze gevoelige zaak.

Waterleiding geknapt

Door een gat in de waterleiding lekt 10 miljoen liter drinkwater weg bij Jurriaan van der Kamp. Dat is een groot probleem want het lek zit achter de watermeter. Die ligt in een luik in zijn voortuin. Volgens de regels is de bewoner verantwoordelijk voor dit deel van de waterleiding. Drinkwaterbedrijf PWN stuurt van der Kamp een rekening van ruim 13.000 euro. Is dat terecht? In de studio reageren het drinkwaterbedrijf en MAX Ombudsman Jeanine Janssen. Het is allemaal te zien, vrijdag 31 mei om 19.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    Waarom hoort alcohol erbij?
    Ik ken genoeg mensen die geen alcohol nodig hebben voor hun sociale leven.
    Waarom moet dat weer gereguleerd worden door de overheid? Alcohol drinken is een keuze die je zelf maakt. Eigen verantwoording.
    Overheid heeft belangrijkere zaken op te lossen dan kinderjuffrouw spelen voor bejaarden die zichzelf verslaafd gemaakt hebben aan drank.
    Accijns omhoog……nou dat is echt een regel die zichzelf in de geschiedenis bewezen heeft. Van welke planeet komt deze huisarts?