Registeren Inloggen

7 dingen die YouTube te bieden heeft aan 50-plussers

YouTube is niet alleen een videosite voor jongeren. Ook 50-plussers kunnen er hun lol op. Het MAX Opinie Panel en de redactie van Meldpunt leggen uit wat u op YouTube kunt vinden dat u plezier geeft of u kan helpen. Panellid: “YouTube is echt mijn ding. Ik kijk dan ook geen gewone tv meer en heb Ziggo zelfs opgezegd.” We geven zeven tips.

Kort: dit is YouTube

YouTube is een website waar iedereen op de wereld die vrij toegang heeft tot internet video’s op kan plaatsen. De website heeft meer dan een miljard gebruikers en is uitgegroeid tot een plek waar kennis, nieuws, humor, tips, en vermaak samenkomen. De site wordt veel gebruikt als zoekmachine, of een plek om anderen te ontmoeten.¬†Als u net als 40 procent van het MAX Opinie Panel bijna nooit YouTube bezoekt, weet u wellicht niet hoe de website precies werkt en wat hier te vinden is. Lees dan eerst dit artikel waarin we meer over de site vertellen. We leggen u daar ook uit hoe u de site als zoekmachine gebruikt. Meteen naar de tips? Hier komen ze.

Gratis cursussen

Over bijna elk onderwerp is via YouTube een cursus of losse les te vinden, zeker als u Engels kunt verstaan. Denk aan een cursus opruimen volgens Marie Kondo, veganistisch koken, tuinieren, vogels kijken, een bepaalde dansstijl, yoga, tekenen, zelfdiscipline, of boekhouden. Om een cursus te vinden typt u in de zoekbalk wat u wil leren plus het woord ‘cursus’ of ‘course’.

(Bijzondere) muziek

Heel veel mensen luisteren via YouTube naar muziek. Dit doen ze omdat ze op deze site muziek kunnen opzoeken die niet makkelijk te vinden is. Het Panel noemt live concertregistraties van klassieke concerten, bijzondere opera, muziek van Duitse wereldsterren, Oostenrijkse volksmuziek, shanty muziek, heavy metal of hardrock. Maar ook populaire, bekende muziek wordt beluisterd. Tip van een Panellid: “Als je een volledig concert of hele cd wil luisteren, moet je ‘full concert’ of ‘full album’ intypen. Bijvoorbeeld: ‘full concert Andre Rieu’.”

Hobby

Net iets meer dan de helft van het MAX Opinie Panel kijkt filmpjes op YouTube over een hobby of creatieve bezigheid. Respondenten zoeken naar brei- of haaksteken, recepten, schilderles en meditatie-oefeningen. Ook voor de hobby’s accordeon spelen, koorzang, po√ęzievoordracht, treinen of vliegtuigen kan het Panel op YouTube terecht.

Oude televisie-fragmenten

Veel respondenten geven aan dat zij naar YouTube gaan als er niks leuks op tv is. Zij kijken hier dan oude televisiefragmenten. Het Panel noemt onder andere Bananasplit, Toen was geluk nog heel gewoon, Zondag met Lubach, Antique roadshow en Escape to the country. Ook natuurfilms en cabaret worden via het platform bekeken.

Obscure zaken

Het leukste van YouTube is dat u er filmpjes kunt vinden over onderwerpen die niet populair zijn bij de meeste mensen. Op de Nederlandse televisie zult u niet snel een programma over Hindoestaanse muziek tegenkomen. Op YouTube vindt u dit wel. Hetzelfde geldt voor jeu de boule, vliegtuiglandingen, hoorspelen, een college van de universiteit van Harvard, spirituele onderwerpen, paddestoelen kweken, bedenk het maar. Hoe uniek en zeldzaam uw interesse ook is, met zoveel gebruikers is er altijd wel iemand die hier filmpjes over maakt. Een Panellid schrijft: “Via YouTube leer ik andere landen en culturen kennen, je gaat de hele wereld over.” Een ander: “Het mooie van YouTube is dat het geen ‘kleur’ of richting heeft. Je kunt er voor alles terecht.”

Algoritme

Tijdens en na het kijken van filmpjes op YouTube raadt de site u nieuwe filmpjes aan. Dit werkt via een algoritme. Als u dit ene filmpje interessant vindt, vindt u dit filmpje dat hier op lijkt vast ook leuk. U kunt zo filmpjes ontdekken met onderwerpen waar u zelf niet aan gedacht heeft. “Je valt gauw van het ene filmpje in het andere filmpje”, zegt een Panellid. “Dat kost soms meer tijd dan je wilt, maar is niet alleen negatief. Je ziet nog eens wat!”

Maar, zegt een ander, “je moet voorzichtig zijn dat je niet in een flow komt van narigheid, zielige dieren of mensen. Zodra je op iets engs hebt geklikt, gaat dat maar door.” Wat helpt tegen dit probleem is het uitschakelen van de functie ‘automatisch afspelen’. Bent u een onderwerp zat? Klik dan niet meer op aanbevolen video’s maar gebruik de zoekfunctie of ga naar uw abonnementen.

Dierenfilmpjes en de verbouwing van Paleis het Loo

Tot slot delen we de tips die leden van het Panel geven over YouTube. Zo kijkt een respondent naar de updates van de verbouwing van Paleis het Loo. “Interessant en leerzaam.” Een ander vindt het leuk om in de reacties onder de video’s met mensen van uit de hele wereld in gesprek of discussie te gaan. En dierenfilmpjes zijn onder het Panel populair. “Dieren met baby’s, verwaarloosde dieren die gedumpt zijn en weer een gelukkig leven krijgen bij een nieuwe baas. Of filmpjes over dieren in de natuur die andere dieren helpen.”

“Echt mijn ding”

“Ik vind YouTube helemaal geweldig en heb dan ook een eigen kanaal met filmpjes van mijn band. Ik kijk dagelijks naar filmpjes van de kanalen waar ik een abonnement op heb. Dat zijn er veel met veel verschillende onderwerpen. Alle andere social media ontloop ik als de pest maar YouTube is echt mijn ding. Ik kijk dan ook geen gewone tv meer en heb Ziggo zelfs opgezegd.”

Uw tip

Wat kijkt u graag op YouTube? Of wat gaat u naar aanleiding van dit artikel opzoeken? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Geef een reactie