Registeren Inloggen

Afscheid nemen van uw huisdier: welke opties heeft u en wat zijn normale tarieven?

Een huisdier dat overlijdt, daar denkt u liever niet over na. Toch gaat dat moment er een keer komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om afscheid te nemen van uw maatje. Maar welke allemaal? En aan welk prijskaartje moet u dan denken?

Huisdier overlijdt

Of het nou gaat om een hond, kat of konijn: een huisdier kan aanvoelen als familie. Wanneer uw trouwe diertje overlijdt is het dus zeker niet gek dat er een groot gevoel van leegte en rouw kan ontstaan. De drang om een waardig afscheid te geven, kan daarom groot zijn. Bespreek daarom ook, voorafgaand aan het overlijden, eens samen met familie- of gezinsleden wat de wensen zijn en welke vorm van herdenken bij jullie past.

Inspelen op emotie

Er zijn diverse mogelijkheden om afscheid te nemen van uw huisdier. Denk aan cremeren, begraven en opzetten. En hierbinnen zijn er ook nog verscheidene keuzes te maken. Daarnaast worden er aanvullende services aangeboden, zoals het maken van een pootafdruk of het specifiek verwerken of opslaan van de as. Helaas zijn er bedrijven die inspelen op de emotie rondom het afscheid en te veel geld vragen voor bepaalde diensten. Het is daarom goed om te weten welke opties u heeft en wat normale prijzen zijn.

Cremeren

Net als bij mensen is er de optie om uw huisdier te cremeren. Bij huisdieren is er echter vaak de optie om te kiezen tussen een collectieve of individuele crematie. Bij een collectieve crematie wordt uw huisdier samen met andere huisdieren tegelijk gecremeerd. Soms kunt u de as meekrijgen en zelf uitstrooien omdat de huisdieren gescheiden worden en de as apart wordt gehouden, maar meestal strooit het crematorium de gezamenlijke as uit.

Bij een individuele crematie wordt alleen uw huisdier gecremeerd en krijgt u vrijwel altijd de as mee. Ook kunt u er bij deze vorm soms nog voor kiezen om tot het laatste moment aanwezig te zijn en uitgebreid afscheid te nemen.

Kosten cremeren

De kosten voor het cremeren van uw huisdier is afhankelijk van een aantal dingen. Onder andere wat voor soort huisdier u heeft en wat de grootte en het gewicht is van het dier. Ook zijn de kosten afhankelijk van het soort crematie dat u kiest. Zo is een individuele crematie duurder dan een collectieve. Hieronder staan de volgens PetsPlace gemiddelde, normale, prijzen voor het cremeren van huisdieren.

  • Knaagdieren en vogels: vanaf 60 euro
  • Katten, kleine honden en konijnen: vanaf 75 euro
  • Honden vanaf 3 kilogram: tussen de 80 en 235 euro

Wat te doen met de as?

Wanneer u de as meekrijgt, kunt u hier verschillende dingen mee doen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit te verwerken in een sieraad of zelfs een tatoeage. Uiteraard heeft u ook de mogelijkheid om de as uit te strooien of deze te bewaren in een mooie urn. Veel crematoria bieden urnen en sieraden aan. Maar vooraf oriënteren, kan u een hoop geld besparen en meer mogelijkheden bieden.

Extra’s

Naast de as, zijn er vaak extra services die er worden aangeboden. Bijvoorbeeld het maken van een pootafdruk in klei of gips, of het bewaren van wat haar. Al deze extra’s zorgen voor bijkomende kosten, maar u kunt er ook voor kiezen om dit voorafgaand aan het afscheid zelf te doen.

Resomeren

Als u uw huisdier niet wilt cremeren, maar wel graag as wilt hebben, is de vrij nieuwe vorm resomeren wellicht een passend afscheid.  Dit wordt ook wel watercrematie genoemd. Uw huisdier wordt namelijk in een bad gelegd met water en kaliumhydroxide. Omdat dit onder hoge druk komt te staan, lost het lichaam binnen 20 uur op. Dit is een milieuvriendelijke vorm, wat schone witte as achterlaat. U kunt wederom kiezen voor individueel of collectief resomeren. In het eerste geval krijgt u de as mee terug.

Kosten resomeren

Volgens het platform Afscheid van een huisdier liggen de prijzen per uitvaartcentrum uiteen. Hieronder vindt u gemiddelde prijzen per kilogram.

Gewicht in kg  Individueel   Collectief 
0 – 1   75 euro  45 euro 
1 – 5  105 euro   75 euro 
5 – 10   135 euro  95 euro 
10 – 20  165 euro  105 euro 
20 – 30   185 euro  125 euro 

Begraven

Naast cremeren is er de optie tot begraven. Hiervoor zijn speciale dierenbegraafplaatsen. Wederom zijn hier verschillende keuzemogelijkheden. U kunt kiezen voor een individuele begrafenis of een anonieme begrafenis. In het eerste geval krijgt uw huisdier een eigen graf en kunt u uw huisdier bezoeken. Ook kunt u dan zelf bepalen hoe uw huisdier precies begraven wordt en hoe het graf eruit komt te zien. Wanneer u voor een anoniem graf kiest, kunt u uw huisdier niet meer bezoeken maar wordt er wel een mooie plek uitgekozen.

Kosten dierenbegraafplaats

De kosten voor een plekje op een dierenbegraafplaats liggen uiteen. De prijs is net als bij het cremeren onder andere afhankelijk van het soort huisdier en de grootte. Ook betaalt u voor een individueel graf, jaarlijks voor de grafrechten. Bij een anoniem graf betaalt u hier eenmalige voor.

Hieronder vindt u een overzicht van de jaarlijkse prijzen voor een individueel graf, volgens PetsPlace.

  • Knaagdieren en vogels: vanaf 30 euro
  • Katten, kleine honden en konijnen: vanaf 225 euro
  • Honden: tussen de 175 en 375 euro

Voor een anoniem graf betaalt u soms een vaste prijs voor elk huisdier. Vaak is dat rond de 100 euro. Om een indicatie te geven van de prijzen, heeft PetsPlace een overzicht gemaakt:

  • Knaagdieren en vogels: vanaf 55 euro
  • Katten en kleine honden: vanaf 85 euro
  • Honden: tussen de 100 en 210 euro

Zelf begraven in de tuin

Wilt u uw huisdier graag begraven, maar vindt u bovengenoemde prijzen te duur? Vaak mag u uw trouwe vriend ook in uw eigen tuin begraven, mits u een koopwoning heeft. Dit kost niets, en op die manier is uw huisdier altijd dichtbij. Let wel op: er moet voldoende ruimte zijn. U moet uw huisdier namelijk tenminste 75 centimeter diep in de grond kunnen begraven, om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Bovendien kunnen er per gemeente nog aanvullende regels zijn. Controleer daarom van tevoren goed wat deze zijn bij uw eigen gemeente.

Opzetten

Niet iedereen wordt enthousiast van deze vorm, maar het laten opzetten behoort tot de mogelijkheden om uw huisdier te herdenken. Dit wordt ook wel taxidermie genoemd. De vacht en soms het skelet worden behouden om een zo mooi en realistisch mogelijk beeld te creëren. De ogen worden daarom ook vervangen door ander materiaal. Houd echter wel rekening met het feit dat taxidermie veel tijd in beslag neemt, en hierdoor soms wel een halfjaar kan duren.

Kosten taxidermie huisdier

Aan het laten opzetten van uw huisdier kan een flink prijskaartje hangen vanwege het precieze en tijdrovende werk. De kosten verschillen bovendien per taxidermist en zijn afhankelijk van het soort dier, de grootte en de houding waarin u uw huisdier wilt laten opzetten. Gemiddelde prijzen zijn volgens Afscheid van een huisdier:

  • Een konijn: gemiddeld 250 euro
  • Kleine dieren zoals muizen en ratten: gemiddeld tussen de 90 en 100 euro
  • Grote honden (rond de 30 kg) in een slapende houding: tussen de 1.600 en 1.800 euro exclusief BTW. Wilt u een andere houding, zoals staand of zittend, dan loopt de prijs verder op.

Doneren aan de wetenschap en destructie

Als u uw huisdier niet wilt cremeren, begraven of opzetten heeft u tot slot nog 2 opties. U kunt uw overleden huisdier doneren aan de wetenschap, of kiezen voor destructie. In het eerste geval wordt het lichaam van uw huisdier gebruikt voor onderzoek. Wel moet uw huisdier aan een aantal eisen voldoen:

  • Uw  huisdier mag niet zwaarder zijn dan 30 kg.
  • Het lichaam moet intact zijn.
  • Er mogen geen grote tumoren aanwezig zijn in de buik of borst.

U kunt uw overleden huisdier in 3 regio’s doneren aan de wetenschap: Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland. Als uw dierenarts niet in deze regio zit, of geen vervoer verzorgt, dient u zelf vervoer te regelen. Verder hoeft u niet te betalen om uw overleden huisdier te doneren.

In het laatstgenoemde geval, destructie, geeft u uw huisdier af bij de dierenarts of gemeente. Uw huisdier wordt vervolgens opgehaald en samen met ander materiaal, zoals dierlijke resten, slachtafval en kadavers, via een industrieel proces verwerkt. Soms tot (bio)brandstof. De kosten zijn relatief laag: tussen de 10 en 40 euro.

Niet dumpen

Naast dat het respectloos is naar uw overleden huisdier, is het ook nog eens strafbaar om overleden huisdieren te dumpen bij het afval. Hetzelfde geldt voor levende huisdieren. Dit is dus zeker niet de oplossing. Vindt u het moeilijk om een keuze te maken? Neem dan contact op met uw dierenarts of met de gemeente om de mogelijkheden te bespreken.

(Bron: PetsPlace, Afscheid van een huisdier, Anicura, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    En kleine hond achterlaten bij een huisdierenkliniek die aangesloten is bij Anicura of Evidensia is al € 66 zoals ikzelf helaas pas ondervonden heb. Voorheen liet ik mijn dieren (met anderen) cremeren maar dit was al nr 10 waar ik afscheid van nam dus dat gaat in de papieren lopen. Je krijgt dan na afloop vaak nog bericht wanneer het dier gecremeerd is en daar kon ik niet meer tegen…..
    Een andere optie is om je overleden dier bij de Dierenambulance te brengen, dat is goedkoper en uiteraard het allergoedkoopste is begraven in eigen tuin, maar waar ik woon mag er slechts één dier begraven worden op minimaal 1 meter diepte, vandaar dat mensen soms hun dier illegaal elders begraven.

    Grote investeringsmaatschappijen als Evidensia en Anicura nemen, naast dierenartspraktijken, ook huisdiercrematoria over. Hierdoor stijgen de prijzen flink.
    Er is een Facebooksite waarop alle zelfstandige dierenartspraktijken en -crematoria in Nederland en Vlaanderen staan vermeld die NIET bij deze investeringsmaatschappijen zijn aangesloten:
    Vrijgevestigde dierenartsen en (Huis)Diercrematoria in Nederland & Vlaanderen.

      Ook hier weer “GELDWOLVEN”
      Wat een rot volk!!!!