Registeren Inloggen

Bent u tijdens corona ongemerkt meer gaan drinken?

De coronacrisis heeft invloed op het alcoholgebruik van mensen. De een drinkt minder omdat de horeca gesloten is, maar de ander ongemerkt veel meer. Door het thuiszitten vervagen de grenzen tussen een ‘avondje uit’ en een nieuwe gewoonte. Maar wat voor effect heeft alcohol op corona? En waar merkt u aan dat u meer drinkt?

Alcohol en corona

Alcohol en corona hebben geen gelukkig huwelijk. Hoewel de president van Wit-Rusland wodka adviseert om het coronavirus te bestrijden, vertelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een ander verhaal. Alcohol verhoogt het risico op besmetting met het coronavirus. Het drinken van alcohol tast namelijk uw weerstand tegen het virus aan.

Meer drankgebruik tijdens corona

Of het drankgebruik tijdens corona is gestegen, is niet met zekerheid te zeggen. Maar de kans is groot dat een gedeelte van de mensen nu meer drinkt, zeggen experts. Tijdens de SARS-uitbraak in 2003 was dit ook het geval. Een epidemie zoals Covid19 heeft gevolgen die ook in een normale situatie drankgebruik bevorderen. Het gaat dan om de toename van stress, verveling, angst en depressie. Ook ouderen zijn volgens het Trimbos-instituut een risicogroep. Ze hebben meer last van eenzaamheid door de quarantaine, en ook eenzaamheid leidt tot drankgebruik.

Risico thuisdrinken

De meeste mensen drinken een glaasje met anderen voor de gezelligheid. Nu het lastig is om elkaar te bezoeken, doen mensen dit vaker alleen thuis. Hierdoor vervagen scheidslijnen tussen een ‘avondje uit’ en ’thuis op de bank’. U loopt het risico nieuwe gewoontes te ontwikkelen. En die zijn soms weer moeilijk af te leren.

Wanneer te veel?

Heerlijk zo’n glaasje wijn bij het eten of een koud biertje op een warme zomerdag. Maar wanneer drinkt u nou te veel? De Gezondheidsraad adviseert mensen in eerste instantie helemaal geen alcohol te drinken. Als dat niet lukt, dan niet meer dan één glas per dag.  Naarmate mensen ouder worden, neemt de gevoeligheid voor de effecten van alcohol toe. Een zware drinker bent u wanneer u als man tenminste 1 keer per week 6 glazen alcohol drinkt in één dag. Voor een vrouw zijn dit vier glazen. Ongeveer 1 op de 10 mensen is een zware drinker.

Wat doet alcohol?

Alcohol verdooft de hersenen en voor veel mensen geeft dit een prettig gevoel. Ze worden vrolijker en spraakzamer en voelen zich minder geremd. Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat alcohol het risico op kanker verhoogt. Voor een man is dit wanneer hij meer dan 3 glazen per dag drinkt en bij een vrouw al bij 2. Daarnaast heeft alcohol effect op uw lever, hart- en bloedvaten. Maar vergeet ook niet uw gewicht! Drank is een behoorlijke dikmaker.

Tips voor uw eigen drankgebruik

Alcohol is niet gezond, maar veel mensen kiezen er toch voor zo nu en dan een glas te drinken. Tot wanneer is uw drankgebruik normaal?

  • Wanneer u als man maximaal twee glazen per dag drinkt en als vrouw maximaal 1
  • Wanneer u minstens twee dagen per week niet drinkt
  • Wanneer u geen drank neemt tijdens werk, sport of verkeersdeelname
  • Wanneer u geen drank combineert met medicijnen
  • Wanneer u niet drinkt bij vermoeidheid, spanning en stress of persoonlijke problemen

Als u bang bent dat u te veel drinkt, kunt een handige app downloaden die u helpt uw eigen drankgebruik te verminderen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Eerder maakten we een uitzending over het drankgebruik van 55-plussers. En in dit artikel geeft Dokter Ted advies over hoe u kunt minderen met alcohol.

Bron: Trimbos Instituut, Jellinek, VVN

Geef een reactie