RegisterenInloggen

Dit zijn de leukste goedkope uitjes voor december

Het is heerlijk om er in de kerstvakantie op uit te gaan. Maar is daar na de dure kerstetentjes, cadeaus, versieringen en vuurwerk nog geld voor over? Ja, want een dagje weg hoeft helemaal niet veel te kosten. Wij zetten de leukste uitjes voor weinig op een rij.

Kerst in het tuincentrum

Wilt u in de kerstvakantie helemaal in de kerststemming komen? Bezoek dan een kerstshow in het tuincentrum. De meeste grote centra hebben een show met mini kerstdorpen, prachtige kerstversiering en opgetuigde bomen. Fijn: een bezoek aan het tuincentrum is hartstikke gratis. Ook een kerstmarkt of een kerststal bezoeken is gezellig en vaak gratis. Met een klein budget kunt u iets lekkers kopen of een leuke decoratie uitzoeken voor in uw huis. Tip: vul op Google uw woonplaats met het woord ‘kerst’ in en bekijk wat er in uw buurt wordt georganiseerd.

Vliegtuigen spotten

Schiphol is de perfecte plek om vliegtuigen te spotten. U kunt ze van dichtbij zien landen en opstijgen. Aan de Polderbaan ligt een parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren. Langs de landingsbaan ligt een lang fietspad. Vanaf daar kunt u de vliegtuigen van dichtbij zien landen. Als u ook wilt zien hoe de vliegtuigen worden ingeladen en volgetankt en hoe de mensen instappen, kunt u naar het gratis panoramaterras. Dit is op het vliegveld zelf. Er staat een groot vliegtuig op het terras waar u gratis in kunt.

Bibliotheek

In de bibliotheek kunt u natuurlijk boeken en tijdschriften lenen maar tegenwoordig is er nog veel meer te doen. Het zijn vaak prachtige gebouwen waar u koffie kunt drinken en kunt ontspannen. U leest gratis de duurste tijdschriften en kranten en vaak organiseert de bieb ook activiteiten. Ga naar een lezing, een concert, een cursus, een workshop of een expositie voor een klein bedrag. De bibliotheek is te vinden in bijna iedere stad. LocHal, de bibliotheek in Tilburg, is uitgeroepen tot het mooiste gebouw van de wereld.

Stadjes kijken

Vindt u het leuk om op ontdekkingstocht te gaan? Ga dan een dagje naar een mooie stad in Nederland. Utrecht, Amsterdam, Leiden, Den Haag of Maastricht, er is genoeg keus. Via de Spoordeelwinkel van NS of via andere aanbiedingen kunt u vaak goedkoop een treinkaartje op de kop tikken. Eenmaal in de stad zelf hoeft u geen geld uit te geven in restaurants of winkels, maar het kan natuurlijk wel. Kies voor een goedkoop HEMA- of IKEA-ontbijt, of neem ouderwets boterhammen mee en picknick op het plein. Vaak kunt u online gratis een wandeltocht downloaden of loop langs een VVV-kantoor. Heeft u de lichtjestocht in Utrecht bijvoorbeeld wel eens gedaan? Indebuurt heeft per grote stad in Nederland een website met actuele leuke tips voor (gratis) uitjes in die stad.

Drielandenpunt

Op het drielandenpunt in Limburg kunt u in 3 landen tegelijk zijn: Nederland, België en Duitsland. Het ligt in een park met restaurantjes en een speeltuin voor kinderen. In de buurt is het grootste doolhof van Nederland en het hoogste punt van ons land. U kunt hier wandelen en onderweg een aantal monumenten bekijken. Het grote park met het drielandenpunt is gratis toegankelijk. Voor het labyrint betaalt u €5,50.

Kerstnachtdienst in de kerk

Veel kerken hebben een kerstnachtdienst. De kerk is versierd, er zijn overal lichtjes, het verhaal van de geboorte van Jezus wordt verteld en er is vaak een koor dat kerstliederen zingt. In katholieke kerken kunt u een kaarsje opsteken voor bijvoorbeeld mensen die u mist tijdens deze feestelijke dagen. De kerkdiensten tijdens kerst zijn gratis te bezoeken en ook toegankelijk als u niet religieus bent.

Vuurwerkshow

Heeft u zelf geen geld voor vuurwerk of wilt u het niet zelf afsteken tijdens Oud & Nieuw? Bezoek dan een van de vele vuurwerkshows in Nederland. Iedereen kan hier gratis naartoe. Tip: neem een zak oliebollen, een thermoskan glühwein en wat sterretjes mee voor een extra feestelijk gevoel. De bekendste vuurwerkshow is in Rotterdam. Dit is de grootste en spectaculairste van Nederland en de show is gratis toegankelijk.

Publiek bij televisie-programma

Neem een kijkje achter de schermen en zit tussen het publiek bij een talkshow. Een spannende ervaring en vaak ook erg gezellig door het drankje dat u voor of na de uitzending aangeboden krijgt. Bij MAX is het bijwonen van een uitzending meestal gratis, bij bijvoorbeeld PAUW betaalt u een klein bedrag. Meld u aan voor een plaatsje tussen het publiek bij Tijd voor MAX of bij Doorbakken, het nieuwe Smaakt naar Meer.

Bron: ANWB, drielandenpunt.nl, schiphol.nl

Geef een reactie