Registeren Inloggen

Hoe kunt u mensen in armoede helpen tijdens kerst?

Kerst staat alweer bijna voor de deur en dat betekent: gezelligheid, cadeaus en lekker eten. Toch is dit voor veel mensen in armoede helemaal niet zo vanzelfsprekend. Daarom zetten wij wat opties op een rij om deze mensen te helpen.

Geheime kerstman

In het Engels heet dit ook wel: ‘secret santa’. Kent u mensen die het niet zo breed hebben of die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, maar wilt u uzelf niet kenbaar maken? Koop dan eens een kleinigheidje of wat lekkers voor ze, bel aan en laat het achter bij de deur. Zo weten zij niet wie de gulle gever is, maar hebben ze toch iets in handen met kerst. U kunt er natuurlijk ook een briefje bij stoppen met een kerstgroet. Vindt u het juist leuk om ze persoonlijk wat te geven, dan kan dat uiteraard ook.

Kerstpakket

Heeft u een kerstpakket gekregen, maar heeft u al veel in huis? Dan kunt u het pakket ook schenken aan een voedselbank in uw buurt. Want met uw pakket kunnen zij weer iemand blij maken. Heeft u geen kerstpakket gekregen, dan kunt u natuurlijk ook losse producten schenken aan de voedselbank.

U kunt ook een donatie geven aan de Stichting Kinderen van de Voedselbank. Van het geld wat u betaalt, kopen zij kleding, schoenen en cadeautjes om uit te delen aan kinderen. Dit wordt 2 keer per jaar gedaan, in de zomer en winter, zodat ook de kinderen uit armere gezinnen warme en goede kleding hebben. Dit jaar wordt er eveneens geld ingezameld voor het Vergeten Kind door 3FM Serious Request. Met het glazen huis vragen zij dit jaar aandacht voor kwetsbare kinderen in een negatieve leefomgeving. Kunt u iets missen, dan kunt u dus ook iets doneren aan dit initiatief.

Buiten Nederland is er natuurlijk ook sprake van armoede. Voor deze mensen kunt u via Artsen zonder Grenzen een kerstpakket samenstellen. Op deze manier schenkt u levensmiddelen via donaties, zoals schoon water, voeding of een bevallingskit, aan mensen in het buitenland die dit hard nodig hebben.

Speelgoed doneren

Heeft u speelgoed liggen van de (klein)kinderen dat ze niet meer gebruiken? Doneer het dan aan een speelgoedbank. Deze zamelen speelgoed in zodat kinderen tijdens verjaardagen, kerst en andere feestdagen een cadeautje kunnen krijgen.

Heeft u geen speelgoed liggen, maar wilt u toch een kind in armoede een cadeau geven? Dan kunt u ook wat doneren aan ‘Doneer jouw kerstcadeau’. Van het bedrag dat u doneert worden cadeaubonnen gekocht. Deze bonnen worden door verschillende voedselbanken in het land uitgedeeld. Zo kunnen de kinderen alleen of samen met hun ouders iets moois uitkiezen.

Warme dekens

Wilt u iets betekenen voor vluchtelingen in kampen, of mensen in Syrië en Afghanistan? Sommige mensen hebben alleen een tentje die hen bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden. Om hen te helpen, kunt u via Unicef voor een klein bedrag een deken kopen. Deze worden aan mensen daar uitgedeeld.

Kleding

Net zoals eten en speelgoed, kunt u ook kleding doneren. Bijvoorbeeld aan een kledingbank in uw buurt of aan het Leger des Heils. Zij kunnen de kleding goed gebruiken en doneren dit aan mensen in nood of verkopen het voor een klein prijsje door. Zo kunnen ze van dat geld weer opnieuw mensen helpen.

Supermarkt

Is de voedselbank te ver weg? Vaak zijn er rond kerst ook acties bij supermarkten. De supermarkt zelf of mensen van voedselbanken of andere organisaties vragen u bijvoorbeeld wat extra’s te kopen. Vaak gaat het om houdbare producten zoals thee, koffie, rijst, pasta, soep en suiker. Deze extra producten kunt u dan na het afrekenen in een boodschappenkar of doos stoppen.

Ziet u iemand op straat die dakloos is en bedelt? Dan kunt u ook tijdens uw boodschappenronde iets extra’s voor diegene meenemen zoals wat drinken, brood, fruit, wat lekkers en een dekentje. Een klein gebaar, met een groot effect.

Besparen op het kerstdiner? Zo pakt u dat aan

(Bron: Voedselbank Nederland, Het Vergeten Kind, Unicef, Artsen zonder Grenzen, Doneer je Kerstcadeau. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Bij de Picnic kun je pakketten kopen in verschillende prijs klassen die zij dan aan de voedselbank schenken, dat vinden wij zo een goed initiatief dat wij jaarlijks verschillende pakketten bestellen. Je krijgt bij het afleveren van de boodschappen een kaartje (of meerdere) in de tas waaraan je kunt zien wat je geschonken hebt, en uiteraard een bedankje.
    Bij ons bij de plus kun je ook de pakket zegels inleveren, zij schenken dan pakketten aan de voedselbank.

    De al jaren bestaande Armoede is bewust gecreëerd door o.a. het Kabinet Rutten VVD en CDA incl. CU !! dit al 13 jaar lang !!
    Daar bij de politiek moet men zijn, om dit fundamenteel te veranderen ! Eerlijke en Rechtvaardige verdeling van Inkomen én Vermogen !! De kans is er nu in 2022 !!