Registeren Inloggen

Huis van Herinnering voert ouderen met dementie terug naar de jaren 60

Het is bekend dat het langetermijngeheugen van ouderen met dementie beter functioneert dan het kortetermijngeheugen. Oude herinneringen blijven bestaan, terwijl nieuwe gebeurtenissen amper blijven hangen. Op dit gegeven speelt het Huis van Herinnering in, een nieuw initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Langetermijngeheugen werkt beter

Zonder nu direct een lange verhandeling over soorten geheugen en dementie te geven, is het belangrijk om te weten dat het langetermijngeheugen het langste stand houdt. Recente herinneringen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar gebeurtenissen uit de vroege jeugd blijven moeiteloos overeind staan. Dat heeft ook te maken met de emoties die ermee gepaard zijn gegaan in het verleden.

Daar is veel onderzoek naar gedaan. Los daarvan staan andere onderzoeken. Om de ontwikkeling van dementie tegen te gaan, raden wetenschappers een preventieprogramma aan met het accent op beweging en voldoende slaap. De hersens blijven trainen lijkt daarvoor ook een goed middel te zijn. Dat kan natuurlijk ook met het tv-programma MAX Geheugentrainer.

Hulpmiddelen om het geheugen van ouderen met dementie te stimuleren

In de loop der tijd zijn er allerlei hulpmiddelen bedacht om ouderen met dementie te helpen hun geheugen te stimuleren. Zo zijn er de bekende ouderwetse Polygoonjournaals uit de bioscopen beschikbaar op YouTube en de databank Open Beelden. Op die manier kunnen Alzheimerpatiënten met oude filmbeelden hun geheugen opfrissen. Ook bestaan er zorgappartementen waarvan de voordeur is uitgerust met een foto van de voordeur uit de jeugd van de bewoner, die in de volle lengte over de deur heen is geplakt. Zo kan deze persoon gemakkelijker zijn huis terugvinden. Lees hier een rijtje handige tips om herinneringen op te halen bij dementie. Ook muziek is daarbij een belangrijke stimulator.

Zo bestaan er speciale (online) radiostations voor ouderen met dementie die uitsluitend de hits uit hun jeugd afspelen. Het gaat zelfs zover dat er zelfs radio’s op de markt zijn gebracht die uiterlijk sprekend lijken op een antiek exemplaar met eenvoudige bediening, met 2 knoppen, 1 voor aan/uit en volume en 1 voor zenderafstemming. Simpeler kan het niet. En het werkt. Dát is wat telt. Verder bestaat er ook nog een gratis app die gebaseerd is op de kracht van herinneringen.

Terug naar de jaren 60

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt dit najaar met een nieuw initiatief dat inhaakt op de kracht van herinneringen. Voor ouderen met dementie openen ze dan het Huis van Herinnering. Daar worden ouderen met dementie teruggenomen naar de jaren 60. Dit moet hen stimuleren te praten over herinneringen uit hun jeugd. Een van de programmaonderdelen heet Op de koffie in de jaren 1960. Plaats van handeling is een typische doorzonwoning uit die tijd. Er zijn er daar een paar van nagebouwd op het terrein van het museum. Muziek, voeding, geuren, echt alles uit voornoemd decennium zal daar de revue passeren. Mantelzorgers, naasten of begeleiders kunnen ouderen die hiervoor in aanmerking komen inschrijven.

Thuiskomen voor ouderen met dementie

Het is thuiskomen voor ouderen met dementie, benadrukt het museum. Alles is met zorg aangepakt. Dat is inclusief de aanwezigheid van herinneringscoaches. Ook houdt het museum rekening met diverse culturele achtergronden. Het Huis van Herinnering wordt officieel geopend op zaterdag 21 september 2024. Dat is op Wereld Alzheimer Dag. Maar vanaf april 2024 kunnen er al bezoekers terecht. Een bezoek aan het Huis van Herinnering zijn wel kosten verbonden.

(Bron: Nederlands Openluchtmuseum, Alzheimer Nederland, Dementie.nl, Interzorg, ANP. Foto: ANP)

Wetenschappers: ‘investeer in preventie dementie’

Geef een reactie