Registeren Inloggen

Legaal online gokken neemt hoge vlucht, vooral bij jongvolwassenen

Het is precies 1 jaar geleden dat de eerste vergunningen voor legaal online gokken werden afgegeven. Daarom maakt toezichthouder de Kansspelautoriteit (Ksa) de balans op. Zijn wij als land gokkers? Dat zou te ver gaan. Maar we gokken online wel meer dan verwacht. We vergokten namelijk bijna een half miljard euro in de eerste helft van 2022. En wat serieus zorgen baart, is dat vooral veel jongvolwassenen goksites bezoeken.

En het WK voetbal moet nog beginnen…

De Ksa monitort alle bewegingen op de gokmarkt. Ook de geldstromen brengen ze goed in kaart. Er is in de eerste helft van 2022 al 486 miljoen euro vergokt door de Nederlanders. De verwachtingen voor het gehele kalender jaar waren aanvankelijk 800 miljoen euro. Maar het WK voetbal in Quatar moet nog komen. Daarom zijn de schattingen bijgesteld naar 1 miljard euro. En dat is in elk geval mooi voor de schatkist. Want driekwart van alle inkomsten int de staat als kansspelbelasting.

1 op de 5 accounts is van jongvolwassene

In totaal telde de Ksa 563.000 actieve gokaccounts. Per persoon gaat er gemiddeld 153 euro per maand doorheen. De cijfers tonen verder dat 1 op de 5 accounts van een jongvolwassene is.

En dat is opvallend. Want in de wet voor online gokken is er juist extra veel aandacht voor deze doelgroep. Zo is er afgesproken om jongvolwassenen (18-23 jaar) zo veel mogelijk te beschermen. Een mogelijke verslaving wil de wet namelijk voorkomen. Jong geleerd, oud gedaan, geldt namelijk hier ook.

Geen BN’ers meer in reclames

Om die reden mogen reclames niet op jongeren worden gericht. Ook aan het uitzendtijdstip van TV-reclames is gesleuteld. Die mogen vóór 22.00 uur niet meer op de buis. Ook mogen bekende Nederlanders gokken niet meer aanprijzen. Zo zijn de affiches met beroemde Nederlandse voetballers uit het verleden uit de bushokjes verdwenen (alleen de voormalige Braziliaanse wereldster Ronaldinho valt nog te zien in de abri’s). Hetzelfde geldt voor shirtreclame van gokbedrijven. Maar lopende sponsorcontracten blijven eerbiedigd tot en met de slotdag van de overeenkomst.

Bewustwordingscampagne

Gaat de Ksa nog iets ondernemen voor die kwetsbare groep van jonge gokkers? “We willen er zeker een punt van maken en er scherp op zijn,” reageert Erik Jan, woordvoerder van de Ksa. “We overwegen nu een bewustwordingscampagne te organiseren voor jongvolwassenen. Maar dat is tamelijk ingewikkeld. Onze lijn tot nu toe is altijd geweest dat je het gokken dan juist normaliseert.”

Ingrijpen bij problematisch gokgedrag

Deze denkrichting is ingegeven door het Trimbos-Instituut, het kennisinstituut voor onder meer verslavingszorg. Toch neigt de Ksa naar het doorzetten van de campagne. Daarbij zal het niet over één  nacht ijs gaan. “Want het gokken onder jongvolwassenen moet wel binnen de perken blijven,” aldus Van der Werff. “Maar gelukkig moeten aanbieders van de wet bij problematisch gokgedrag ingrijpen. En wij controleren dat ook.”

Wat die aanbieders betreft: bij het opengaan van de online gokmarkt waren er 10 bedrijven, nu al 22.

Minister wil gokreclames gaan verbieden

Geef een reactie

Reacties (3)

    1 op de 5 accounts is van jongvolwassene (23jaar).
    Maar dat wordt niet benadrukt terwijl ook daar hele grote problemen kunnen ontstaan.

      De reactie is niet volledig en moet zijn:
      1 op de 5 accounts is van jongvolwassene
      Dan is een deel weggevallen nl.:
      4 op de 5 accounts is van volwassenen ouder dan 23 jaar.
      Maar dat wordt niet benadrukt terwijl ook daar hele grote problemen kunnen ontstaan.

    Bijzonder… voordat het gokken op websites legaal is geworden is hier uitvoerig voor gewaarschuwd door deskundigen. Deze waren, gezien uw cijfers, nog conservatief. Helaas (zoals wel vaker) negeerde het kabinet deze berichten van mensen die het konden weten en ging gewoon door. En nu??? Knip- en plak pleister wetjes misschien? Aandringen op “zelfregulering” ? We kennen het allemaal, pappen en nathouden denk ik…