Registeren Inloggen

Met deze tips houdt u goede voornemens wél vol

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. En het grootste deel van die mensen is ze na januari alweer kwijt. Vaak zijn de voornemens te ambitieus of niet concreet genoeg. Hoe houden we onze goede voornemens wél vol?

Realistisch en haalbaar

Als eerste is het belangrijk om een realistisch voornemen voor ogen te hebben. Want ineens vanaf 1 januari wel 5 keer per week hardlopen, of nooit meer drinken of wat ongezonds eten, zit er niet in. Houd de voornemens dus simpeler: “Ik ga hardlopen en ik mag in het weekend wat ongezonds eten en drinken.” Zo is het ook makkelijker om ze vol te houden. Houd het ook haalbaar. Zet uw doel bij afvallen niet meteen op 10 kilo, maar houd het eerst klein en ga voor 2 kilo. Stel daarna uw doel bij.

Wat ook enorm helpt is uw voornemen koppelen aan een duidelijk doel. Bijvoorbeeld: “Ik wil meer gaan fietsen en dan komend voorjaar meedoen aan de Amstel Gold Race voor toerfietsers.”

Benader uw voornemen positief

Een voornemen kunt u het beste positief benaderen. Denk bijvoorbeeld niet: “Ik mag niet meer bankhangen.” Draai het om en zeg wat u wél wilt: “Ik wil elke dag minimaal een halfuur wandelen.” Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eten. Dus niet: “Ik mag geen fastfood meer eten.” Maar: “Ik wil elke dag gezonder eten.” Waarom is dit goed om te doen? Als u de hele tijd denkt aan wat u niet mag of kunt doen, dan willen we het juist doen en blijven we eraan denken. Omdraaien dus.

1 voornemen per keer

Vaak hebben we een heel lijstje met allerlei dingen, die anders en beter moeten. Maar iets afleren, of aanleren, gaat niet zo heel makkelijk. Al helemaal niet als dit 4 verschillende dingen tegelijk zijn. Houd het dus bij 1 ding af- of aanleren per keer. Ga voor het belangrijkste voornemen dat u heeft en focus daarop. Trek daar ook genoeg tijd voor uit. Het mag best 2 maanden duren. Is dat gelukt? Ga dan pas naar het volgende voornemen. Behoud ook daarbij uw focus. Verspreid uw goede voornemens dus over het nieuwe jaar, want zo houdt u ze langer vol.

Maak voornemen concreet met een planning

Wie zijn voornemen concreet maakt, kan het gemakkelijker volhouden. Als u zegt meer te gaan fietsen, helpt het als u zegt: “Ik ga voortaan elke zaterdagochtend een fietstochtje maken van 20 km.” Zo kunt u het geleidelijk aan uitbouwen naar 30 km en meer. Stapje voor stapje gaat u zo richting uw doel.

Doe het voor uzelf

Uw goede voornemen moet niet in de eerste plaats zijn om anderen er een plezier mee te doen. Bijvoorbeeld die kilo’s die u wilt afvallen, die zijn bedoeld om uzelf goed te doen. Niet om een goed figuur te slaan naar uw omgeving. Het draait om uw intrinsieke motivatie. Het moet van binnenuit komen.

Beloon uzelf

Is iets gelukt? Beloon uzelf dan. Ook al is het iets kleins, zoals een gezonde maaltijd koken. Erken even dat u het goed doet. Die motivatie is belangrijk. En onthoud dit ook als het even niet lukt: het komt wel. Maar dit betekent natuurlijk niet dat u uzelf moet belonen met datgene wat u niet meer zou doen. Heeft u dus een gezonde maaltijd gekookt? Beloon uzelf dan niet met een gebakje of koekje als toetje met de smoes: ”Eentje kan nu wel.”

Vertel uw voornemen voort

Heeft u goede voornemens? Vertel dan anderen daarover. Zo kunnen zij er ook rekening mee houden en u motiveren. Wilt u bijvoorbeeld stoppen met roken? Dan zullen ze u geen sigaret meer aanbieden of in uw buurt gaan roken. Wilt u meer sparen? Dan zullen ze u wel 2 keer laten nadenken over die aankoop. Samen is het makkelijker dan alleen. Spreek uw voornemen uit, houd het niet geheim.

Onderzoek heeft aangetoond dat u 80 procent meer kans heeft te slagen in uw voornemen als u het deelt met anderen. Soms is het zelfs handig om samen met een ander een doel te stellen. Het voorbeeld van die wekelijkse fietstochten, die uitmonden in een deelname aan een grote toertocht, gaat heel wat eenvoudiger met iemand erbij, die met u meefietst.

Vallen en weer doorgaan

Zoals we al zeiden: het is niet makkelijk om iets aan of af te leren. Dat kost tijd. Het is dan ook niet gek als het niet lukt of als u weer terugvalt in uw oude gewoontes. Maar erken het, verzin geen smoesjes en probeer het opnieuw. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Kortom: houd rekening met crisissituaties die zich gaan voordoen bij de uitvoering van uw voornemen. Dat kan ook door tijdnood komen. Daarom is het handig om herinneringen te plaatsen op uw telefoon of in uw papieren agenda. Een sticker op de koelkast of een schema aan de muur met daarop uw plan kan hetzelfde effect hebben.

Hindernissen

Tot slot: voordat u begint, kan het ook handig zijn om alle mogelijke hindernissen vooraf in kaart te brengen. Welke zaken zouden u van uw goede voornemens af kunnen houden? Snoep en gebak in huis zijn bijvoorbeeld niet ideaal als u wilt afvallen. Maar we zouden het positief houden: u kunt ook een herinnering noteren van een wekelijks boodschappenlijstje met gezonde voedingsartikelen.

De spannendste sporten die ideaal zijn voor ouderen

(Bron: Archief, MAX Vandaag, Psyned, Libelle, HCHEALTH. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] Merkt u bijvoorbeeld dat u toch vaker een koekje pakt dan u dacht, dan kunt u daarop gaan letten. Wel kan het even duren voordat dit in uw routine zit, want dat duurt gemiddeld zo’n 100 […]

    […] Met deze tips houdt u goede voornemens wél vol […]